Важливо Новини

Чим особливий штам “Дельта” і як його розпізнати. Пояснюють лікарі

Перші зараження Дельтою в Україні зафіксували у другій половині червня. За прогнозами ВООЗ, до кінця серпня “Дельта” може сягати 90% випадків захворювань. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, станом на 28 липня на території України зареєстровані 17 випадків інфікування збудником COVID-19 штаму “Дельта”.

Чим небезпечний цей варіант коронавірусу та як розпізнати його — читайте у матеріалі Суспільного.

Чим особливий штам “Дельта”

Штам “Дельта” значно заразніший та може викликати більш серйозні захворювання, ніж усі інші відомі. Про усе це йдеться у внутрішній презентації Центрів із контролю й профілактики захворювань США, повідомляють The New York Times і The Washington Post із посиланням на копію документа. Згідно з ним, новий штам так само заразний, як вітряна віспа чи сезонний грип.

Директорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України Вікторія Задорожна пояснює: вірус мутував і пристосувався до нових умов.

“Вірус поступово пристосовується все більше і більше до нового хазяїна — нової людської популяції. І для того, щоб проникнути у клітину, він вже більш адаптований. Він адаптувався, щоб швидше проникати в організм і швидше розмножуватися”, — розповіла фахівчиня.

Поширення в Україні

В Україні вже зареєстрували 17 заражених “Дельтою” — на Закарпатті, у Києві та Львівщині. Один хворий помер. З трьох недужих на Львівщині, двох вже виписали, ще одну — лікують вже третій тиждень.

Лікар недужих на COVID-штам “Дельта” у Львові Андрій Морфін розповів, що якщо порівнювати штам “Дельта” із вже відомими, то ступінь заразності у 4,5 раза більший, перебіг хвороби агресивніший і швидший. За його словами, за 2-3 дні у пацієнтів різко знижується сатурація, хворі не можуть самостійно дихати і потребують переведення в реанімацію.

“Усі троє хворих мали тяжкі пневмонії, усі троє з вираженою дихальною недостатністю, з високою гарячкою, потребували постійної кисневої терапії, потребували специфічної терапії, але, слава богу, усі одужують”, — розповів лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні.

Leave a Comment