Важливо Волинь Новини

10-денне ув’язнення за 300 євро: волинські СБУшники забрали паспорт, авто та «закрили» естонця в орендованій квартирі

Служба безпеки Волині потрапила у міжнародний скандал. Громадянин Естонії стверджує, що місцеві працівники СБУ 10 днів тримали його у квартирі під приводом обмеження волі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу Аверс, пише ІА Волинські Новини.

СБУшники забрали паспорт, автомобіль та кошти. І поставили вимогу платити 30 євро за добу проживання. Що естонець, як він сам стверджує, і зробив. Між тим, жодних судових ухвал про застосування до нього обмежувальних заходів просто не існує. З полону луцької «хрущовки» на 30 квадратів, вартістю 300 євро за десять днів, іноземця визволив київський адвокат. За словами правозахисника його найняли знайомі затриманого, коли дізналися, в яку халепу той потрапив в Україні.

Іноземець повертався додому з відпочинку в Одесі і мав перетнути «Ягодин». Як розповідає сам естонець Євген Жуков, під час перетину кордону в його автівці виявили один патрон, якого він нібито не бачив, а також ніж. На місце події відразу прибули працівники СБУ у Волинській області і завернули естонця на Луцьк. У нього відібрали автомобіль Пежо 2018 року випуску та паспорт. Згодом чоловіка привезли на квартиру і сказали, що він затриманий СБУ і буде перебувати тут до з’ясування усіх питань.

Власниця квартири, яку «насватали» Жукову самі ж СБУшники, нібито запросила в естонця по 30 євро за добу. Мова йде про так звану «хрущовку» площею 30 квадратів.

Поки в естонця не з’явився адвокат, він старанно виконував вимоги працівників СБУ. Костянтина Татарченка найняли для захисту друзі затриманого. Адвокат був шокований, адже жодних судових ухвал про затримання клієнта він не побачив, як і документів про арешт майна та оголошення підозри.

Відтак, він забрав естонця з орендованої квартири і зв’язався із власницею квартири, аби та повернула іноземцю кошти.

Як з’ясували кореспонденти телеканалу, квартиру СБУшникам та затриманому здавала Вікторія Вегера, яка працює журналістом у місцевому виданні «Конкурент». Зважаючи на те, що іноземця затримали на кордоні, у сюжеті зазначають, що чоловік Вікторії Сергій Вегера обіймає посаду начальника групи режиму і захисту інформації Луцького прикордонного загону. Проте квартири, яку здавала його дружина, у декларації немає. Як розповіла сама Вікторія, це помешкання їхніх родичів, сама ж родина живе на орендованому житлі та інколи здає в оренду квартиру родичів.

Як розповіла Вікторія Вегера, орендар не повернув їй ключі від квартири, але найбільше її образило те, що він сказав нібито вона взяла з нього 300 євро, хоча насправді, за словами жінки, лише 100.

До речі, власниця квартири не мала претензій до естонця, який не повернув їй ключі, проте написала заяву на адвоката Костянтина Татарченка, бо він сказав, що вона стане учасницею міжнародного скандалу і що вона у змові з СБУ.

Прессекретар СБУ у Волинській області Іванна Поліщук розповіла іншу версію подій. За її словами, проти естонця відкрите кримінальне провадження, бо він нібито перевозив 18 патронів та ножа. Каже, що є ухвала суду на арешт автівки, але переконує: жодних обмежувальних заходів щодо естонця не застосовували. Євген Жуков навіть мав можливість поїхати з України, але не міг цього зробити, бо слідчий СБУ Шульга Іван Юрійович забрав у нього паспорт. Саме він і поселяв іноземця у квартиру.

За словами речниці СБУ, слідчий просто допоміг громадянину Естонії влаштуватись у Луцьку, вони разом шукали варіанти житла. Сам естонець відмовився їхати у рідну країну, бо побоявся, що там йому загрожують жорсткіші міри.

А паспорт іноземцю не віддають, бо він не приходить по нього.

Як розповів адвокат іноземця, спершу йшлося не про 18 патронів, а про 1, також у сховку нібито виявили ножа.

Євген Жуков перебував під «квартирним арештом» з 16 до 26 липня. Коли у Луцьк приїхав адвокат, вони разом прийшли до слідчого Івана Шульги, який сказав, що зателефонує і викличе офіційно.

Наразі через дії працівників СБУ є заява у Державне бюро розслідувань. Також адвокат та Євген Жуков звернулися до посольства Естонії, що у знаходиться у Києві.

Leave a Comment