Новини

Поки намагалися зв’язатися зі швидкою, підліток стік кров’ю: рідні звинувачують медиків у смерті сина

На Львівщині в Дрогобичі сталася трагедія. У центрі міста внаслідок нещасного випадку загинув 16-річний підліток. Рідні хлопця в його смерті звинувачують медиків швидкої допомоги, які приїхали надто пізно. В медустанові кажуть, що ведуть розслідування.

Детальніше в матеріалі OBOZREVATEL.

Поки викликали швидку, Гліб помер

Трагедія трапилася 12 липня в центрі Дрогобича на Львівщині. 16-річний Гліб Гаркуша був на дні народження одного з друзів. Хлопці сиділи на вулиці в районі Бориславської, на бетонній плиті. Там люблять збиратися підлітки. Близько 10-ї вечора мама Гліба, Алла, зателефонувала синові та нагадала, що чекає його вдома до 12 години.

Хлопець відповів, на той момент усе в нього було нормально. Але незабаром після дзвінка Гліб вирішив перелізти через металевий паркан, який розташовувався поблизу.

Однак огорожа не витримала його ваги, та одна з металевих труб погнулася. Підліток сильно травмувався в ділянці ноги, рана була аж до кістки, через це почалася значна кровотеча.

Друзі стали викликати швидку, намагалися допомогти Глібу хоч якось стримати кров. Однак додзвонитися не вдавалося. Вони вже набирали й 101, 102, 103. Зрештою змогли зв’язатися зі службою порятунку. Диспетчер узявся допомагати та додзвонився до швидкої.

Гліб ще був живий і навіть при тямі. Тривало це якихось 5-7 хвилин. Однак через втрату крові він почав непритомніти, його дихання стало утрудненим.

Гліб любив кататися на скейті

Тільки через 20 хвилин після того, що сталося, на зв’язок із хлопцями вийшов диспетчер швидкої допомоги. Замість того, щоб дати інструкції, як поводитися та що робити, співробітник почав обурюватися, що бригаді буде складно проїхати на приватну територію.

Коли до місця НП приїхала карета швидкої допомоги – Гліб уже помер. Хлопець просто стік кров’ю, поки чекав медиків, і лікарі лише констатували смерть.

Провели перевірку

У Львівському обласному Центрі екстреної медичної допомоги OBOZREVATEL сказали, що вже провели внутрішнє розслідування і отримали попередні результати. На їхню думку, в цьому випадку винна паніка на місці події, а також труднощі в потраплянні бригади до потерпілого.

Підліток часто виступав на концертах у ліцеї

“Річ у тому, що ті, хто намагався додзвонитися до диспетчера, панікували. Вони набрали 103, не змогли зв’язатися і відразу стали набирати 101, 102. Також надходили дзвінки з різних інших номерів телефонів. Ми намагалися встановити та перевірити, звідки дзвонили і куди треба їхати. Також медикам було складно дістатися до самого пацієнта, оскільки він перебував на приватній території. Словом, ситуація була складною”, – пояснює в.о. директора обласного Центру Андрій Васько.

Також він говорить, що дійсно бувають ситуації, коли відразу додзвонитися на лінію 103 люди не можуть.

“Таке трапляється, нечасто, але все-таки буває, що всі лінії диспетчерів зайняті. Може бути година пік, коли багато дзвонять. Причому люди дзвонять і у випадках, коли можна просто зв’язатися із сімейним лікарем. Щось пов’язане з комунальними проблемами, кішка застрягла на дереві, теж дзвонять нам. Потрібно робити щось із комунікаціями та пояснювати людям, у яких випадках треба дзвонити у швидку”, – говорить Васько.

Гліба так і не змогли врятувати

В цій ситуації, за його словами, у хлопця були травмовані магістральні артеріальні судини. Такі травми дуже важкі та можуть закінчитися летально.

Рідні Гліба вважають, що в загибелі їхнього сина є провина медиків. Адже поки друзі додзвонювалися у швидку допомогу, було загублено дорогоцінні хвилини, які могли врятувати життя хлопцю.

Знайомі розповідають, що Гліб був хорошим другом. Він захоплювався катанням на скейті, волейболом, займався бойовим гопаком, у ліцеї виступав на концертах.

Leave a Comment