Волинь Новини

На Волині підприємець викопав нелегальний кар’єр та заробляє на цьому гроші

Незаконні піщані копанки на Камінь-Каширщині – непоодинокий факт. Адже офіційного кар’єру з видобутку піску тут, як і, приміром, на Маневиччині чи Любешівщині, не було і немає, а пісок — у постійному попиті. І коли люди беруть його для особистих потреб, то, по суті, ніхто особливої уваги на те не звертає. Але коли підприємливі жителі громади розгортають на цьому немалий бізнес, справедливості бажають всі. Тоді починають з’ясовувати, наскільки ті чи інші копанки є легальними, хто має право брати з них пісок, продавати та за якою ціною.

Про це інформує газета Полісся.

На жаль, повністю розібратися в цьому ще не вдалося ні місцевим радам, на території яких фіксують наявність «золотих пісочниць», ні правоохоронцям, котрі часом отримують повідомлення про незаконне копання піску.

От, наприклад, за інформацією Камінь-Каширської міської ради, нещодавно незаконний кар’єр викрили у селі Олексіївка. На одній із земельних ділянок площею 2 гектари, яку свого часу міська рада виділила учаснику бойових дій для ведення сільського господарства, тепер, після її продажу, видобувають та реалізують пісок. Цей факт засвідчила і поліція.

— Ми отримали повідомлення, на яке відповідним чином відреагували. У результаті транспортні засоби, що залучалися до земельних робіт, затримали і вони знаходяться на штрафмайданчику. Звернулися до суду з клопотанням про арешт техніки з піском. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості за ст. 240 ККУ (Порушення правил охорони або використання надр), проводяться слідство і попередня перевірка із залученням відповідних фахівців, за результатами котрої буде прийматися рішення, — розповідає начальник Камінь-Каширського райвідділу поліції Сергій Редько.

А яким буде рішення, дізнаємося з часом. Адже, за словами головного поліцейського району, це не єдине провадження, за яким наразі ведеться слідство з приводу нелегального видобутку піску. Їх є кілька. І в тому числі звернення про використання піщаних запасів, розташованих за селом Полиці. До речі, щодо копання піску у цьому місці небайдужі жителі громади звернулися і до журналістів «Полісся». Мовляв, справа вирізняється особливою нахабністю: підрядна організація, що здійснює капітальний ремонт дороги місцевого значення Камінь-Каширський – Полиці – Оленине – Рудка Червинська, використовує для робіт пісок, який бере за селом Полиці, у місці, що не є офіційним кар’єром, а отже використовує нелегально та, імовірно, додатково на цьому заробляє.

Чи не безпідставні такі припущення селян, нам наразі не вдалося з’ясувати. Поцікавившись у міській раді, що владі відомо про цю ситуацію, ми отримали відповідь, що про використання «полицівського» піску вони знають.

— Підрядник звертався з цього приводу до нас. Але мова велася про невеликі об’єми, бо використовують вони пісок лише для підсипання узбіч. Ми домовилися, що натомість на околицях села Полиці фірма допоможе ліквідувати стихійні сміттєзвалища, а в населеному пункті прогрейдерує вулиці, — розповідає міський голова Віктор Пась.

Зрештою, фірма дотрималася домовленостей, але чи не прикрила цим можливих фінансових махінацій — це вже інше питання. За словами Віктора Івановича, довідатися, чи не «опроцентував» підрядник використаний пісок, чи не показав його купівлю, може лише замовник послуг — ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області».

Зрештою, багато хто вважає, що таких непорозумінь можна було б уникнути, якби Камінь-Каширська громада мала свій офіційний кар’єр. Тоді б і місцевий бюджет отримував надходження від використання надр, і ціни на пісок не були б такими космічними, відповідно і охочих розбагатіти на цьому бізнесі було б в рази менше. Втім, як каже міський голова, така розкіш по кишені найбагатшим. Наша ж громада наразі може лише частково вирішити проблему. І у мерії над цим вже активно працюють.

— Міська рада замовила виготовлення проєкту на рекультивацію земель на місці колишнього стихійного смітника, що на виїзді із Каменя-Каширського в напрямку села Воєгоща. Для цього відвели земельну ділянку. Документи практично готові. І на наступній сесії ми їх затвердимо. Після чого в процесі проведення рекультивації там братиметься пісок для потреб громади. Працюватиме, можливо, комунальна техніка, а, можливо, буде укладений відповідний договір із підприємцем. Чи зможуть жителі міста розраховувати на цей пісок, наприклад, для будівництва? Так, але ще вивчаємо можливі варіанти його відпуску. В одному впевнений: ціна піску буде не півтори тисячі за машину, як тепер встановлюють ті, хто освоїв цей бізнес, а меншою, — каже Віктор Пась.

Та час ще покаже, якими будуть результати активної боротьби з нелегальним пісочним бізнесом на Камінь-Каширщині. Громада чекає не лише зменшення ціни на пісок, а й зупинення такої тіньової діяльності.

Leave a Comment