Волинь Новини

Показали, як виглядає літній відпочинок на Шацьких озерах. ФОТО.

Якщо ви не встигли вакцинуватись від коронавірусу, відкласти гроші на відпочинок на Балканах, взяти повноцінну відпустку влітку чи, з якогось дива, втомились відпочивати в Карпатах, то привілейоване географічне розташування Львова дає вам ще один шанс. Це – українське Полісся.

Про це пише Zaxid.net.

Приблизно за 3,5 години їзди зі Львова можна доїхати до національного природного парку на північному заході Волині. Тут в оточенні хвойних (майже як в Хорватії) і мішаних лісів розташовані мальовничі Шацькі озера. Найбільш відомі з них – Світязь, Пісочне, Кримне та Пулемецьке. Усі вони мають піщане дно (а для знавців – і піщані пляжі), пологі заходи (іноді довжиною у 30 метрів) та прозору воду, збагачену сріблом і гліцерином. Отже, поїхали.

Як дістатись?

Якщо ще років зо п’ять тому у Шацьк зі Львова їздили один-два автобуси в день, а дорога займала до 6 годин, то тепер постійно курсують експреси, що обіцяють довезти до води за 4 години і приблизно 300 грн. Так само є експрес-автобуси з Івано-Франківська, Рівного та Луцька.

 

Найкраще ж їхати своєю машиною (чи вмовити друзів) – за минулі пару років дороги встигли відремонтувати, і доїхати до Шацька можна за 3 години (220 км). Хоча на окремих ділянках, як от в околицях Червонограда, ремонт ще не закінчений. До того ж, машина значно спростить пересування між озерами, пляжами і магазинами.

Також на допомогу у добиранні прийде сервіс Blablacar. Якщо ви їдете на озера на вихідні, то врахуйте, що можете застрягнути у заторах. Також потрібно буде зупинитись на в’їзді у Шацький національний природний парк для сплати екологічного збору – 5 грн з людини і 30 грн – з машини.

Де жити?

Жити на Шацьких озерах можна в облаштованих кемпінгах (з душовими і туалетами), кімнатах, бунгало, котеджах і навіть в готельних комплексах з басейнами. Також тут є бази відпочинку із зеленими дерев’яними будиночками як в дитинстві.

Найбільшим попитом користуються приватні помешкання у селах Мельники (озеро Пісочне) та Світязь. За минулі кілька років цей ринок розвивався – на подвір’ях виросли бунгало, номери-студіо та котеджі на великі родини. Вартість доби проживання на двох у номері з кухнею, душем, туалетом і терасою цього сезону стартує від 800-1000 гривень, а двоповерховий будиночок на родину коштуватиме від 3,5 тис. грн. У кемпінгу треба буде заплатити приблизно 50 грн за машину і стільки ж – за місце для намету, а бюджетні кімнати коштують від 300 грн з людини.

Якщо ви хочете жити ближче до озера і не платити лише за житло як за єгипетський All Inclusive, подбайте про бронювання добряче заздалегідь. Окрім Booking.com у нагоді стануть місцеві сайти, як-от Svityaz-rest чи Shatsk.com. Оскільки літній сезон для власників помешкань є напруженим, краще зв’язатись із ними телефоном та обговорити всі умови, ціни і дати наживо.

Особливі умови

Житло ми забронювали за місяць до поїздки, лишилось подбати про можливість віддаленої роботи. «Там є інтернет? Я не бачила в описі помешкання». «Звісно, є». «Це Волинь, краще перепитати (згадується досвід 5-річної давності)». «Інтернету немає, беремо картки трьох операторів – щось та й зловить».

На щастя, реальність виявилась лагідною, як повітря у Мельниках – інтернет був. А от з мобільним зв’язком виникали проблеми, тому мати офлайнові мапи чи просто припинити скролити стрічку буде хорошою звичкою на відпочинку.

Окрім того, бувають грози – тоді вимикають світло (а разом з ним – воду). А одного дня в нашому селі електрики міняли трансформатор – тут допоможуть тільки кмітливість і мотивація.

Важливо, що вода з-під крану у Мельниках непридатна для жодного споживання, окрім як для швидкого душу. Непридатна – хоч яким був минулий вечір в компанії друзів і шашликів. Навіть чистити нею зуби чи мити фрукти – не варто. Тому вантажте машину водою або знайдіть найближчий до вашого помешкання магазин і вчасно поповнюйте запаси.

Також радимо шукати житло, де на території ростуть дерева і є зелень – не лише гарно і зранку чути різних птахів, а й відгороджує від сусідів (чи їх від вас).

Чому варто?

По-перше, природа Полісся суттєво відрізняється від звичної для нас карпатської і дещо нагадує європейські узбережжя. По-друге, попри велику кількість відпочивальників тут затишна атмосфера, чисто і можна усамітнитись. По-третє, добре, коли у вас із друзями є своя особлива щорічна традиція. Зрештою, тут просто добре.



Leave a Comment