Важливо Волинь Новини

Чому переїжджає обласний центр боротьби зі СНІД?

Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом переїжджає до скороченого напередодні дерматовенерологічного центру, що в обласній інфекційні лікарні.

Про це «Суспільному» розповіла т.в.о. директора обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД Олена Макаренко, пише ВолиньUA.

До кінця наступного тижня медики повинні звільнити приміщення на проспекті Волі, 1а, в якому працювали майже 20 років.

До нового приміщення в обласній інфекційній лікарні уже переселились лікарі-інфекціоністи. Також встигли перевезти склад, — розповідає Оленка Макаренко.

Торік у березні обласна рада прийняла рішення реорганізувати медустанову. Згідно з ним обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом став структурним підрозділом обласної інфекційної лікарні, — каже т.в.о. директора медустанови Галина Морочковська.

Рішення про переміщення центру СНІДу прийняли відповідно до вимог НСЗУ про доступність пацієнтів до медустанов.

«У старому приміщенні, на Волі, 1а не було пандуса, а в інфекційній лікарні є», — пояснює Галина Морочковська.

З першого серпня пацієнтів центру боротьби і профілактики СНІДу та скороченого дерматовенерологічного центру обслуговуватимуть в одному приміщенні.

Соціальний працівник Федір Яковлєв понад десять років надає немедичний супровід ВІЛ-позитивним волинянам. Каже: люди з позитивним ВІЛ-статусом розгублені, адже їм важко буде зберегти свою конфіденційність.

«Одночасно на огляд до дерматолога прийде мама з дитиною та пацієнт з вірусом імунодефіциту, людям буде некомфортно», — каже Федір Яковлєв.

Медична директорка дерматовенерологічного центру Леся Карпюк каже, що небезпеки у тому, що пацієнти перебуватимуть в одному приміщенні не має. З її слів, дерматологічні інфекції передаються через тісний контакт, а ВІЛ-інфекція тільки через кров, тому передача в побуті виключається.

Нині на обліку в центрі профілактики і боротьби зі СНІДом 2 163 пацієнти з ВІЛ-статусом. З них майже 1600 отримують довічну антиретровірусну терапію. За пів року 2021-го обстежили 28 тисяч волинян. Виявили 100 нових ВІЛ-інфікованих.

На початку липня 30 працівників інфекційної отримали повідомлення про скорочення. Тимчасова виконувачка обов’язків директора обласної інфекційної лікарні Галина Морочковська розповіла Суспільному, що шкірно-венерологічний центр заробляє 18 тисяч гривень на місяць. Це – гроші, які надходять від Національної служби здоров’я. На заробітні плати медикам цього центру потрібно понад 200 тисяч щомісяця. Тому, каже, ухвалили рішення про скорочення працівників зі шкірно-венерологічного центру та центру СНІДу.

13 липня депутати облради та фахівці профільного управління вирішили зберегти 10 ліжкомісць для стаціонарного лікування хворих дерматовенерологічного центру Волинської обласної інфекційної лікарні.

Leave a Comment