Новини

Увага, шахраї: в Україні пенсіонерів почали «розводити» за новою схемою

Як стало відомо, уряд дозволив виплачувати пенсії українцям готівкою ще наступні два роки та поки скасував обов’язкове переведення всіх виплат на банківські картки. За 4 місяці, поки люди готувалися до можливих змін, з’явилися десятки ошуканих. Аферисти придумали схему, як виманити гроші у пенсіонерів.

Шахраї видають себе за працівників банку і пропонують швидко і безплатно перевести пенсію з пошти до фінансової установи. Про це повідомляє “Сьогодні”, передає Молодий Буковинець.

“Вони приходять у квартири пенсіонерів і пропонують їм свої послуги з переоформлення документів. При цьому просять пенсіонерів оформити на себе довіреність. Після того, як шахраї отримують довіреність, починають просто знімати гроші з рахунку пенсіонерів, які нічого не підозрюють”, – розповіла експерт з кібербезпеки Наталія Бугайова.

Попри те, що чиновники місяць тому відклали обов’язкове переведення виплат в банки, довірливих все ж вистачає. Олександр Миколайович, і кілька його родичів віддали шахраям близько 25 тисяч гривень.

“Щоб ми не втрачали час – багато документів не привозили, вони кажуть: ми самі все зробимо. Дали доручення, і мати дала, і сестра дала, але потім пройшло два тижні, ми повинні були отримувати пенсії, але ми не отримали. Ми заблокували ці рахунки, переоформили”, – сказав потерпілий Олександр Андрейченко.

І ще з десяток як він – ошуканих пенсіонерів-сусідів. Поліція аферистів розшукує. У фінустанові, від імені якої діяли зловмисники, кажуть, що до цього відношення не мають.

“Банк не виступає ініціатором таких візитів однозначно, тому якщо до клієнтів звертаються певні люди з рекомендацією, що ми прийдемо до вас додому і оформимо вам картку, а клієнт сам не звертався в банк – це очевидно якась шахрайська схема”, – зазначив представник банківської установи Олександр Жильцов.

Представники банків нагадали, що жодна фінансова установа не займається такими послугами, тож при пропозиції оформити відомість чи допомогти з отриманням пенсії – краще звернутися в поліції.

Leave a Comment