Новини

Блискавка тричі вдарила в машину з родиною. Відео

Дорогою додому в негоду, житель США Карл Хобі став свідком страшної картини: блискавка тричі вдарила в машину, яка їхала в кількох метрах попереду. Позашляховик одразу ж зупинився, його вогні згасли. Всередині знаходилася родина з п’яти людей – подружня пара й троє дітей. На щастя, всі вони залишилися живі. Дісталося тільки автомобілю, пише “Апостроф”.

Відео з реєстратора Хобі опублікував у TikTok, і вже доволі скоро під ним зібралося понад 11 млн переглядів. Люди не приховують здивування: родина всередині авто випробувала на собі всю міць природи й вижила завдяки диву. Але, як кажуть знавці в області фізики, цьому теж є пояснення.

“Подружжя було в ступорі, і перше, що вони зробили – перевірили стан дітей і з полегшенням видихнули”, – розповів пізніше Хібі виданню NewsWeek. За словами чоловіка, серйозно в цій історії постраждав тільки позашляховик. Вся його електросистема не витримала випробування блискавками.

Дискутуючи про те, як родині вдалося вціліти, знавці фізики згадали шкільні уроки й пристрій, який прозвали “Кліткою Фарадея” – в XIX столітті його винайшов фізик Майкл Фарадей. Принцип його роботи полягає в тому, що якщо об’єкт знаходиться в замкнутій металевої конструкції, він захищений від розрядів електрики, так як всі вони підуть у землю. В даному випадку кліткою Фарадея став позашляховик.

Важливу роль зіграв і той факт, що автомобіль має колеса з гумою, які торкаються землі. У випадку з блискавкою вони спрацювали як заземлювач – взяли розряд на себе й передали його в землю.

Leave a Comment