Важливо Волинь Новини

«Поцілунок Місяця та газових гігантів»: коли і як спостерігати видовищне астрономічне явище волинянам

У найближчі два дні – 27 та 28 червня – природний супутник Землі наближається до двох газових гігантів Сонячної системи, Сатурна та Юпітера. Як, коли і де волинянам спостерігати це видовищне тріо?

З’єднання Місяця і Сатурна відбудеться 27 червня в 11:26 за київським часом. Однак спостерігати це астрономічне явище можна з пізньої ночі і до світанку. Сяючи із зоряною величиною −12,6, наш природний супутник пройде на 4 ° 01’ південніше золотистої планети в небі. Блиск газового гіганта складе 0,3. Ви зможете спостерігати ці небесні тіла в сузір’ї Козерога, інформує ІА Волинські Новини.

Кілька тижнів тому Сатурн почав свій ретроградний рух, який триватиме до середини жовтня. Щоб помітити цей зворотній рух, зверніть увагу на поступове збільшення відстані між Сатурном і зіркою Тета Козерога, розташованою зліва від планети.

Продовжуючи свою подорож по небу, Місяць переміститься в сузір’я Водолія, де зустріне планету Юпітер. З’єднання Місяця і Юпітера відбудеться 28 червня о 21:41 за київським часом. Наш природний супутник пройде в 4 ° 27′ на південь від найбільшої планети Сонячної системи, яка буде сяяти з видимим блиском −2,7.

Відрізнити Сатурн від Юпітера досить просто, так як останній набагато яскравіший (на фото від 26 червня 2021 року- Юпітер із супутниками Іо, Європою, Ганімедом і Каллісто, об’єктив із фокусною відстанню 75-300. Саме таким у найближчі дні газового гіганта можна побачити із Землі).

Хоча блиск Сатурна не поступається сяйву найяскравіших зірок на небі, Юпітерє, який є четвертим за яскравістю небесним тілом після Сонця, Місяця і Венери, яскравіший за нього приблизно в 16 разів. Як і Сатурн, Юпітер зараз рухається на захід: планета почала ретроградний рух 20 червня.

Ретроградним називається рух планети на небі зі сходу на захід, протилежний прямому руху. Ретроградний рух – це оптична ілюзія, що виникає через різницю орбітальних швидкостей планет. День за днем, слідом за обертанням Землі навколо Сонця, планети на небі рухаються в тому ж напрямку, що і Сонце, – із заходу на схід. Астрономи називають такий рух прямим. Цей рух не варто плутати з добовим переміщенням планет і Сонця, яке відбувається в напрямку зі сходу на захід і обумовлено обертанням Землі навколо своєї осі. У певні періоди часу планета може почати рухатися в «зворотному» напрямку – зі сходу на захід. Такий рух називається зворотним або ретроградним.

Для древніх астрономів феномен ретроградного руху був загадкою; особливо були спантеличені ті з них, хто вважав, ніби Земля є центром Всесвіту. Лише в 16 столітті, коли Микола Коперник представив громадськості свою геліоцентричну систему, вченим стало очевидно, що ретроградний рух – це ілюзії. До слова, в астрономії з’єднанням називається розташування двох і більше небесних тіл, при якому вони мають однакове пряме сходження. Простіше кажучи, з’єднання відбувається, коли об’єкти на небесній сфері візуально зближуються для спостерігача із Землі. У з’єднанні можуть перебувати найрізноманітніші небесні тіла: дві планети, планета і зірка, планета, зірка і Місяць тощо.

Leave a Comment