Новини

Місто Лева, спекотне літо, та легендарний джаз: як пройшов перший день Leopolis Jazz Fest . ФОТО. ВІДЕО.

Як відомо, джаз вважають – «інтелектуальною» музикою, подекуди, не усім доступною. І це зовсім не дивно. Існує відоме протиріччя: щоб слухати джаз, потрібно в ньому розбиратися, але щоб розібрати стиль виконання – потрібно знати, що саме слухати.

24–28 червня у Львові відбудеться ювілейний, 10-й, джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest – найпотужніший джазовий форум на пострадянському просторі.

Як відомо, він мав пройти рік тому, але через світову пандемію COVID-19 цю подію було скасовано.

Утім, в період пандемії,  фестиваль джазу став більш важливим для музикантів. Коли відкриваєш мережу і бачиш, як, попри карантин, музиканти з різних країн знаходять можливість комунікації зі своїми шанувальниками – різні форми виступів, майстер-класів, тощо.

Музикантам дуже важливо обмінюватися енергією і емоціями зі слухачами.

Варто зазначити, що гостей Leopolis Jazz Fest 2021 вітали не лише на головній сцені імені Едді Рознера, а й на двох інших, які облаштували спеціально для гостей та жителів міста – на площі Ринок і в дворі Палацу Потоцьких.

Отож, кожен охочий може прослухати виступи провідних європейських колективів.

Сцена імені Едді Рознера

Отож, у партері головної сцени Leopolis Jazz Fest зібралося чимало львів’ян, гостей міста, знаменитостей. Варто зазначити, що це перша масштабна подія в Україні, де задля безпеки людей проводиться масове тестування на коронавірус.

Відтак, глядачі можуть сидіти в залі без маски. Утім, організатори  фестивалі постійно наголошують на важливості дотримання соціальної дистанції.

Виступи на сцені імені Едді Рознера розпочав ізраїльський трубач Ітамар Борохов. Він разом із командою став переможцем конкурсу LetterOne RISING STARS Jazz Award (European edition). 

До слова, визначний музикант має великий гастрольний досвід, виступав на престижних майданчиках, таких як Lincoln Center, The Kennedy Center, SummerStage at Central Park, Blue Note NY, Ronnie Scott’s Jazz Club, Bimhuis, Flagey. Також він був учасником багатьох міжнародних фестивалів: Roskilde, Montreal Jazz Festival, Ottawa Jazz Festival, Лондонського джазового фестивалю, джазового фестивалю на Червоному морі та інших. 

Він почав грати на трубі у віці одинадцяти років. Був натхненний такими трубачами, як Луї Армстронг, Кларк Террі, Майлз Девіс, Вінтон Марсаліс та іншими видатними виконавцями.

Ітамар Борохов записав три альбоми як лідер, але також з’являється на інших записах як сайдмен. Його останній реліз Blue Nights (Laborie Jazz 2019) – це мультикультурна подорож із дев’яти треків.

Львівська публіка радо прийняла Ітамара Борохова, який заворожив неймовірними джазовими композиціями.

 

Другий концерт на головній сцені Leopolis Jazz Fest 2021 був не менш запальним та емоційним. Для гостей фестивалю виступив піаніст і композитор з Гавани Гарольд Лопес-Нусса. Його музика відображає весь спектр і багатство кубинської музики з характерним поєднанням і взаємодією класичних, фольклорних і популярних елементів, джазової імпровізації.

Гарольд уміло підкорив публіку неперевершеною грою на фортепіано та змусив зал шаленіти, не стримуючи в оплесках. Адже порцію кубинської музики від піаніста доповнювали імпровізації басиста та барабанщика.

 

Варто зазначити, що міський голова Львова Андрій Садовий та міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сердечно привітали усіх гостей, журналістів і музикантів, які протягом 5 днів виступатимуть на сценах Leopolis Jazz Fest.


Відтак, журналісти Волинь infa щодня стежуватимуть за подіями та новинками, які розгортатимуться в рамках фестивалю Leopolis Jazz Fest.

Leave a Comment