Волинь Новини

Туристичний Світязь знову повноводний. Фото. Відео

22. Озеро Пісочне

Озеро Світязь нині повноводне, після обміління 2019 року, вода увійшла у свої середньостатистичні межі, – розповіла Суспільному начальниця метеорологічної станції “Світязь” Руслана Вільнер.

Заміри води волинські метеорологи роблять щодня.

Цього року вода в озері наповнилася до середньостатистичних замірів, показник становить 129 сантиметрів над нулем поста згідно з балтійською системою, – розповідає начальниця метеорологічної станції “Світязь” Руслана Вільнер.

Туристичний Світязь знову повноводний: рівень води в озері вимірюють щодняСуспільне Волинь

Метеорологи розповідають: поступове обміління водойми почали фіксувати ще з 1996-го року. Саме тоді відбулося різке підвищення температури. Відтоді цифри щороку змінювалися:

  • 2016-2017 рр. – максимальний рівень води був 140 см, мінімальний – 120 см,
  • 2018 р. – максимальний рівень 152 см зафіксували навесні, водний мінімум 115 см,
  • 2019р. – зафіксований максимум – 133 см, мінімальний рівень води – 93 см.

Упродовж літа рівень води буде знижуватися. Наскільки – залежить від дощів, – каже метеорологиня Руслана Вільнер: “Найнижчий рівень був зафіксований у 69 році – 86 см, а найвищий – 190 см був зафіксований 82 року. У 72 році була схожа ситуація з рівне – 90 см”.

Туристичний Світязь знову повноводний: рівень води в озері вимірюють щодняСуспільне Волинь

Яким стане Світязь до кінця літа – спрогнозувати важко, – кажуть метеорологи. За спекотної погоди рівень води падає на 1 см за 3-4 дні. Натомість за дощової погоди підіймається щонайменше на сантиметр.

На туристичний потік обміління озера суттєво не вплинуло, – кажуть в обласному відділі туризму. Як розповів його керівник Станіслав Ольшевський, торік на Світязі офіційно побувало понад 200 тисяч туристів.

Нині на пляжах озера можна зустріти відпочивальників з різних куточків України та навіть із закордону.

Нагадаємо, 2020-го на центральному пляжі озера Світязь берегова лінія стала довшою на 25 метрів. Тоді науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук казав, що озер міліє через застарілу меліоративну систему. Упродовж двох років шлюз біля озера Світязь відремонтували.

На Суспільному Волині стартує дводенний марафон “Туристичний Світязь: старт сезону” чи безпечно і комфортно відпочивати на Шацьких озерах, куди йдуть гроші з екологічного збору, і як карантин вплинув на туристичний потік.

Leave a Comment