Важливо Волинь Новини

Луцьких лікарів планують скорочувати

У медичних закладах вторинного рівня заплановане скорочення персоналу.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань освіти, соцзахисту та охорони здоров’я Луцької міської ради, – повідомляє ІА Волинські новини.

Члени комісії поцікавилися в очільника міського управління охорони здоров’я Володимира Лотвіна, чи достовірна інформація про планове скорочення персоналу в медичних закладах міста. Посадовець пояснив, що такі кроки передбачаються, це пов’язане з системою фінансування медичних пакетів НСЗУ.

«Кожен заклад дивиться за своєю фінансовою благополучністю. Ми говорили з директорами, вони спершу планують оптимізацію іншого персоналу, а лікарів будуть скорочувати в останню чергу», – зазначив Володимир Лотвін.

Депутат, керівник Луцького ЦПМСД Ігор Гнетньов додав: медичні заклади вирішують, кого скорочувати, відповідно до результатів їхньої роботи.

«Лікаря скорочувати будуть в останній момент, бо чим більше лікар вносить інформації в систему (скільки він проконсультував, пролікував) – тим більше заклад отримає грошей. А якщо лікар, який є «баластом», ходить на роботу тільки для того, щоб ходити, а не вносить дані в систему, то перепрошую… В «первинці» було те саме. Сімейний лікар від кількості декларацій отримує зарплату, і вже порахували, що лікар, у якого до 700 декларацій, для закладу нерентабельний. Тому ця оптимізація передбачається», – вважає він.

З його слів, проблема закладів вторинної і третинної медичної допомоги в тому, що лікарі вносять не всю інформацію у систему і НСЗУ не бачить їхньої роботи. А договір з НСЗУ передбачає повне і достовірне внесення інформації про пацієнта.

Його колега, депутатка і керівниця Луцької дитячої поліклініки Оксана Лєщинська переконує: оптимізація штатів пройшла і в її закладі, однак на якість роботи це не вплинуло.

«Ми скоротили 160 осіб. Раніше було: одна дитина і чотири лікарі, а про щеплення немає в кого запитати. Тепер же чітко: дитина-лікар, мама розуміє, хто за що відповідає. Ми потім повернули шість ставок: чотири реєстратора і дві прибиральниці. Тож ввести в штат посаду – не проблема», – каже вона.

Як стало відомо, серед закладів, де має пройти оптимізація штату, є й Луцький клінічний пологовий будинок. Зі слів Володимира Лотвіна, ця ситуація виникла через зменшення народжуваності і зменшення кількості пологів.

Юлія МАЛЄЄВА

Leave a Comment