Аналітика Важливо Новини

Ціни на відпочинок у Туреччині злетіли удвічі, дешевих гарячих турів не буде: експерт розкрив подробиці

Вартість турів до Туреччини стрімко зросла буквально за останні кілька днів. Якщо ще на початку літа на ринку спостерігався “цінопад”, то зараз відпочинок подорожчав майже удвічі.

Тепер українцям не варто навіть сподіватися на дешеві гарячі путівки і зниження цін у найближчі місяці. Про причини такого стрімкого зростання вартості турів до Туреччини розповів віцепрезидент Української асоціації туристичних агентств Максим Дереза ексклюзивно для OBOZREVATEL.

Чому зростають ціни на путівки до Туреччини

За словами Дерези, першою причиною подорожчання Туреччини для українців є сезонний характер самого напрямку.

Варто знати, що найпіковіші дати літнього сезону – це липень-серпень. Ціни органічно ростуть до цих місяців, а потім йдуть на спад до жовтня.

Також Максим Дереза поділився аналітикою Української асоціації туристичних агентств за рейсами до Туреччини, скільки операторів анонсували рейсів, скільки за фактом їх виконали і що взагалі в них змінилося з польотними програмами.

По-друге, попит на напрямок встановив тенденцію зростання цін на путівки.

“По суті, напрямок без альтернатив на цей момент з огляду на кількість країн, які залишаються відкритими для України. Тому відсотків 90-95 виїзного туризму зараз випадає на Туреччину. Є попит, є сезон, тому є зростання цін”, – зазначив він.

Як впливає на ціну турів відсутність російських туристів у Туреччині

Максим Дереза зауважив, що поки в асоціації не бачать значного впливу. Як зазначає експерт, чотири роки тому вже була така ситуація, коли Росія не полетіла влітку до Туреччини. Тоді був різкий обвал цін через несподіванки, оскільки готелі відкрилися і чекали своїх туристів.

“Був ось цей шок, як холодний душ, коли все повинно бути нормально, але різко летить величезний ринок. То ось зараз цього шоку не було. Ми чекали, що пощастить із готелями, коли Росія оголосила, що туди не полетить, але…” – зазначив він.

Також серед причин того, що в Туреччині не знизилися ціни через відсутність російських туристів, Дереза назвав пандемію. За його словами, через карантин ринок торік стартував із нуля. Крім цього, є дуже багато відкритих країн, які дозволяють жителям літати до Туреччини, але вони самі себе обмежують у поїздках за кордон.

У підсумку закрилися тільки ті готелі, які орієнтовані лише на російський ринок. Інше все працює.

Чи зросте ціна на відпочинок у Туреччині до кінця літа

Щодо того, чи буде продовжуватися зростання цін на тури до Туреччини для українських туристів, Дереза стверджує, що сама сезонність вказує на те, що ціни будуть вищими.

“Звісно! Вона і буде надалі зростати. Я вам скажу, якщо подивитися на вартість турів на липень-серпень, то вона буде удвічі вищою, ніж ось зараз”, – говорить він.

Тобто, якщо брати один і той самий тур із вильотом зараз, у найближчі дати, і з вильотом, наприклад, 1 серпня, то ціна буде удвічі вищою.

Експерт пояснює це тим, що в туроператорів динамічні ціни на чартерні рейси.

“У них налаштовані такі програми, які змінюють вартість продукту залежно від завантаження місць у літаку. Якщо йде хороше завантаження місць у літаку на якісь дати, ціна на квитки починає підвищуватися, щоб більше заробити. Йде погане завантаження на дати – продукт починає падати”, – розповідає Максим Дереза.

За його словами, це динамічне ціноутворення дозволяє туроператорам виділяти “низькі” дати з поганим попитом, а під час гарного попиту – підвищувати ціни й заробляти більше. Так, за підсумками сезону туроператори виходять у плюс.

“Якщо ринок буде активний, туристи купуватимуть путівки, а літаки – завантажуватимуться, то ціни будуть рости. Якщо ринок почне просідати, то ціни падатимуть. Але ми бачимо таку тенденцію, що ціни падати не будуть”, – спрогнозував експерт.

Цю активність видно навіть із того, що і найближчі рейси непогано закриваються, і оператори ставлять додаткові рейси.

Віцепрезидент Української асоціації туристичних агентств порадив українцям, які планують відпустку в Туреччині влітку, бронювати путівки вже зараз, а не чекати гарячий тур.

Найбюджетніші й найдорожчі турецькі курорти

Як зазначає Дереза, найдешевшим курортом є Аланія через степовий клімат і значну віддаленість від аеропорту (100 км).

В Аланії на найближчі дати п’ятизірковий хороший готель коштує 340 євро (11 130 грн) за тиждень відпочинку на людину. На пік сезону цей же готель вже буде приблизно 400 євро (13 тисяч грн).

“Ще буквально на початку червня я перевіряв цю динаміку, різниця була приблизно у два рази. Зараз я дивлюся, що вже скорочується між ціною до 20-30 відсотків. Тобто самі ці готелі на початку червня коштували 240-250 євро, зараз вже 340, а в пік сезону будуть 420 євро”, – говорить він.

За словами експерта, ціни на курорти диктують самі готелі. Найдорожчим у Туреччині вважається Белек, оскільки в цьому місті є тільки п’ятизіркові готелі й немає інших, які “гірші”.

Але в той час Maxx Royal Kemer дорожчий від будь-якого белеківського готелю. Він коштує 10 тисяч євро (327 млн грн) на тиждень на двох за стандартний номер.

“Є особливість самого готелю, але Белек і Кемер вважаються найдорожчими серед курортів Анталійського узбережжя. І ще Бодрум, але це вже інше узбережжя”, – зазначив Дереза.

Leave a Comment