Волинь Новини

На межі катастрофи: в екології назвали дві найбільші проблеми Волині

У Волинській області фахівці відзначають дві найбільші екологічні проблеми, які негайно потрібно вирішувати, адже вони несуть загрозу здоров’ю волинян, навколишньому середовищу та можуть призвести до катастрофи. Що це за проблеми, та які причини їх виникнення виданню «Волинь24» розповів перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Переповнені сміттєві полігони та незаконні звалища

Однією з наймасштабніших проблем для екології Волині є полігони побутових відходів та несанкціоновані сміттєзвалища.

«Сьогодні у нас діє 11 полігонів твердих побутових відходів. З них нормально функціонує лише один у Володимир-Волинську, а всі інші переповнені. Потрібно будувати нові та проводити рекультивацію старих. Зокрема, у 2018 році вийшов закон про сортування побутового сміття, який забороняє вивіз відходів на полігони без сортування. У нас цього не дотримуються. Ми даємо їм приписи – забезпечити роздільне сортування відходів, а вони не можуть забезпечити цього. Було б добре, аби туди не йшли пластик, дерево, камінь, скло, а інші побутові відходи. Первинна ланка порушень це – житловий сектор, який не отримує роз’яснень», – розповів Олександр Ткачук.

За його словами, контроль за поводженням з відходами покладено на органи місцевого самоврядування, а інспекція може лише контролювати їх у сфері дотримання законодавства.

«Ми перевіряємо міську раду, за недотримання штрафуємо, даємо приписи, вони сплачують збитки. А результату все одно немає. Для вирішення цієї проблеми потрібно запроваджувати глобальні програми, зокрема, державні. Але органи місцевого самоврядування повинні першочергово самі намагатися її вирішити», – каже еколог.
В інспекції зазначають, що сьогодні у кожному населеному пункті Волині є несанкціонованих сміттєзвалищ.

«Державна екологічна інспекція зараз активно працює, аби змусити органи місцевого самоврядування усі полігони та сміттєзвалища прибрати, а території рекультивувати, або ж узаконити їх, огородити сіткою та встановити інформаційні вказівники.

«Тоді люди бачитимуть куди потрібно вивозити сміття, а не викидатимуть його де попало. Якщо ж на території громади є незаконні сміттєзвалища, то відповідальність нестиме керівник громади та в короткий час повинен ліквідувати їх. Останні роки цей процес йде позитивно. Хоча бували випадки, коли ми змушені були йти у суди й таким чином зобов’язували органи місцевого самоврядування довести їх до ладу. А сьогодні ми уже можемо напряму нараховувати їм збитки за такі території», – розповідає Олександр Ткачук.

Але є у цій ситуації й парадокс, який полягає у тому, що при виявленні таких звалищ, особливо на території нещодавно приєднаних сіл, до відповідальності притягують не голову, а саму громаду.

«Якщо ж засмічена територія знаходиться за межами громади, то звертаємося до поліції й уже вони встановлюють чия це земля, а ми штрафуємо суб’єкта господарювання. Але нарахувавши громадам мільйоні штрафи, які вони не можуть сплатити, їх рахунки блокують і зупиняється вся діяльність структури. Але вихід є. Після зборів усіх тергромад було прийнято рішення про надання відтермінування ліквідації сміттєзвалищ, якщо їхні представники хоча б частково розпочали роботи з прибирання та узаконення цих територій. Якщо ж місцева влада ніяк не реагує, то нараховуємо збитки і подаємо до судів щодо бездіяльності громади та пасивної поведінки керівника», – розповідає Олександр Ткачук.

Неефективна робота очисних споруд

Другою за важливістю проблемою в області є робота очисних споруд, які застарілі й не справляються з об’ємами відходів. Саме це і є однією з причин нестерпного смороду в обласному центрі.

«Така ситуація, як у Луцьку з очисними, склалася майже в усіх районах області. Особливо у Нововолинську, адже там закривають шахти, які заповнюються підземними водами і йде їхнє перезабруднення. Раніше ці води відкачували, пускали на очисні споруди Нововолинська, які працюють сьогодні неефективно, і лише тоді скидали у річку Буг», – каже Олександр Ткачук.

За словами посадовця, якщо дві попередні проблеми вирішити, то якість повітря в області значно покращиться.

«З заводами усе простіше: якщо є перевищення, ми зупиняємо роботу, штрафуємо і змушуємо усе виправити. А ось з очисними спорудами, сміттєвими полігонами та незаконними звалищами усе значно складніше. Ми не можемо закрити полігон. Куди ж тоді вивозитимуть сміття? Але й ігнорувати ці проблеми ми теж не можемо», – резюмував Олександр Ткачук.

Leave a Comment