Новини

Помер – не значить звільнився: цікавинки українського законодавства

Як відомо, працівник може бути звільнений лише з підстав, передбачених чинним законодавством. При цьому Кодекс законів про працю не містить такої підстави припинення трудового договору, як «смерть працівника».

Що має робити в такому випадку роботодавець, роз’яснюють у Держпраці.

Як звільнити померлого працівника

У такому випадку припинення трудового договору провадиться на підставі норм трудового законодавства із врахуванням норм цивільного законодавства.

У разі смерті працівника роботодавець має оформити припинення з ним трудових відносин, видавши відповідний наказ та виплативши усі належні померлому працівнику кошти членам його сім’ї чи спадкоємцям.

Підставою для припинення трудових відносин з померлим працівником є свідоцтво про смерть або рішення суду, наголошують у Держпраці.

Кому виплатити зарплату померлого працівника

Згідно з чинним законодавством, невиплачену за життя зарплату працівника треба виплатити членам сім’ї (якщо інше не передбачено законом).

У більшості випадків судова практика вважає, що зарплату (у т. ч. грошову компенсацію за невикористані померлим дні щорічних та додаткових щорічних відпусток) члени сім’ї померлого або оголошеного померлим можуть отримати відразу після відкриття спадщини (того ж дня), а спадкоємці (не члени сім’ї) – у строк, встановлений для прийняття спадщини, тобто через 6 міс. із дати смерті.

Працівник помер, а спадкоємці не з’являються: що робити з грошима

У такому разі рекомендовано надіслати на адресу померлого рекомендований лист, у якому повідомляється про належні працівнику суми.

Якщо такі дії ні до чого не призвели, у роботодавця є два варіанти:

  • зберігати кошти, які належать померлому працівнику, до появи спадкоємців (при цьому списувати суму зарплати не можна);
  • звернутися до послуг нотаріуса.

Якщо раптом зарплату померлого вже переказали на зарплатний рахунок, то роботодавцю доведеться звернутися у банк, в якому цей рахунок відкритий. Після повідомлення фінустанови про смерть клієнта, його рахунок відразу закривають, щоб не допустити зняття грошей особами, які не мають на це права.

У такому разі ці суми включаються у спадщину померлого і будуть отримані членами сім’ї або іншими особами лише після прийняття спадщини.

Leave a Comment