Волинь Новини

Чому виникає біль у м’язах : консультує лікарка з Волині

Як стало відомо, Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, чому виникає міофасціальний біль.

Про це лікарка інформує у соцмережі Facebook.
▪️Міофасціальний больовий синдром (МБС) — це больовий розлад, що вражає наші м’язи та фасції. Фасція – це тонка сполучна тканина, що огортає кожен м’яз, завдяки чому окремі м’язові волокна та м’язові групи можуть ковзати один проти одного, не створюючи тертя та не розриваючись.
▪️МБС характеризується скороченням смуг скелетних м’язів, що містять дискретні болючі вузлики, які також називають тригерними точками.
Тригерна точка (ТТ)— це ділянка локального напруження та болючості м’яза, при тиску на яку виникає інтенсивний локальний біль та відбитий біль в будь-яку частину тіла.
ТТ може бути активною (спонтанно болючою) або прихованою (боліти лише при стимуляції).
▪️МБС виникає майже у 85% людей хоч раз протягом свого життя.
▪️МБС може розвиватися в будь-якому м’язі тіла, однак найчастіше вражаються м’язи верхньої частини спини, плеча та шиї.
Основні фактори, які сприяють розвитку МБС:
🔺тривалі повторювані навантаження певних груп м’язів;
🔺тривале статичне напруження в незручних «антифізіологічних» позах;
🔺різкі непідготовлені рухи;
🔺травма м’язів;
🔺вплив низьких температур;
🔺вроджені особливості кістково-м’язової системи;
🔺стрес та тривога (спричиняють напруження м’язів);
🔺метаболічні або гормональні проблеми (захворювання щитовидної залози або діабет).
Симптоми МБС включають:
– біль у м’язах (описують як глибокий, ниючий, пульсуючий, стискаючий, жорсткий)
– наявність тригерної точки
– зменшення обсягу рухів в уражених місцях (наприклад, важко повністю повернути плече).
Часто люди з міофасціальним болем мають скарги на головний біль, поганий сон, стрес, тривогу, пригнічення настрою та відчуття втоми.
▪️Найкращий метод для діагностики цього синдрому – це фізичне обстеження м’язів – промацування напружених смуг м’язів. Деякі способи натискання на тригерну точку можуть викликати конкретні реакції, наприклад посмикування м’яза та іррадіацію болю в іншу ділянку.
▪️Лікування МБС включає медикаментозну терапію (НПЗП, міорелаксанти, антидепресанти тощо), ін’єкції тригерної точки та фізичну терапію.
Ін’єкції проводять сухою голкою (введення голки без будь-яких речовин) та вологою голкою (за допомогою голки вводять лідокаїн або інший анестетик в ТТ).
Фізична терапія може включати масаж, вправи на цілеспрямоване розтягування та зміцнення уражених м’язів, методику “розпилюйте і розтягуйте” (розпилення охолоджуючої рідини на ТТ, а потім повільне розтягнення м’яза вручну), застосування місцево тепла або холоду, застосування УЗД (за допомогою звукових хвиль посилюють кровообіг та подають тепло в м’язи, що сприяє зменшенню напруги).
Застосовують методику біологічного зворотного зв’язку та когнітивно-поведінкову терапію (корисна для поліпшення сну та зменшення тривожності).
▪️Жодні переконливі докази не підтверджують використання однієї терапії над іншою, але фізичні вправи вважаються важливим компонентом будь-якої програми лікування.

Leave a Comment