Волинь Новини

Більше не смердітиме! Головну причину неприємного запаху в Луцьку ліквідують. ВІДЕО

Міські очисні споруди – головне джерело смороду у Луцьку – капітально реконструюють. За увесь час існування, а це – без малого 50 років, їх жодного разу не ремонтували і з десяток років навіть не чистили від мулу. Окрім того, сама фільтраційна система давно застаріла, а потужності – критично навантажені. На модернізацію очисних споруд Луцькрада уже домоглася 11 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку, тож готується до масштабного будівництва.

Коли розпочнуть роботи, а лучани зможуть вдихнути на повні груди – у сюжеті 12 каналу.

Масштабні роботи вимагають і масштабного фінансування. І у міському бюджеті потрібної суми не знайти. Тому згоду на кредитування дав Європейський інвестиційний банк. Сума позики – 11 мільйонів євро.

Роботи розпочнуться не раніше наступного літа. Рік знадобиться на отримання дозволів, пошук підрядників, проєктування та проведення конкурсів на умовах європейського банку. Цілковито ж завершити реконструкцію планують років за 3. Бо ж модернізацію треба буде проводити поетапно, аби частина споруд могла безперебійно очищати міські стоки. Доречі, після модернізації зникне і неприємний запах, бо поля фільтрації, які тепер парують просто неба, будуть закритими.

“Це дуже важливий момент, але з позиції екологічності він складний. Тому що ви бачите – це відкриті поля і принцип випаровування, і принцип зневоднення води відбувається природним шляхом”, – зазначив директор КП “Луцькводоканал” Віктор Гуменюк.

Проблему поширення смороду тут частково вирішують вже. Зокрема, почистили від намулу відстійникові ємності. Які в останнє спорожнялися років 20 тому, стверджують водогосподарники.

“Його забирають сільськогосподарські підприємства, які в такому стані вже вносять його як добриво. Цей мул на сьогоднішній момент їде за 50 кілометрів від Луцька і вноситься в Маневицькому районі”, – розповів Віктор Гуменюк.

Крім того, реконструкція повинна вирішити і проблему очистки води від фосфатів. Отож лучан просять терпляче дочекатися результату.

Leave a Comment