Новини

Додають соду і мийні засоби: як українцям продають фальсифікат замість молока

В Україні заготівельники та продавці молока нерідко фальсифікують продукт, додаючи в нього мийні засоби. Такий метод зберігає молоко від скисання і підвищує вміст жиру.

Про це в ефірі програми “Споживач має право” на телеканалі “Україна 24” розповів керівник Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Зі слів Вадима Чагаровського, ті, хто виробляє молоко, не є фальсифікаторами.

“Фальсифікують молоко заготівельники, які в них закуповують, і ті продавці, які продають на базарах, перепродують. Мета фальсифікації – збереження нативних властивостей, а саме кислотності, для чого використовуються сода і миючі засоби, щоб молоко не було кислим. На смак це через невелику кількість речовин не відчувається, рецептори не можуть відчути, і люди купують це як звичайне молоко”, – розповів Чагаровський.

Як розповів керівник Союзу молочних підприємств, більше мийних речовин додають, коли здають молоко на промислову переробку.

“В Україні існує метод, який визначає жирність молока за поверхнево активними речовинами. Якраз миючі засоби є такими, вони показують наявність більшої кількості жиру в молоці, а матеріально-фінансові розрахунки йдуть в залежності від того, який жир. Тому заготівельники-фальсифікатори додають пральний порошок для того, щоб підняти вміст жиру в молоці. На підприємствах, які займаються розливом і переробкою молока, йде знезараження перекисом водню, тому там потрапляння мийних засобів неможливо”, – пояснив експерт.

Leave a Comment