Новини

Яким буде літо в Україні? Синоптикиня озвучила унікальний прогноз на три місяці

В Україні нинішнє літо буде досить прохолодним, спекотної погоди очікувати не варто. Екстремальних температур до +40 градусів не очікується. Щонайбільше можна розраховувати на +32 в окремі дні. Фактично літо почнеться приблизно з 10 червня і закінчиться на 10 днів раніше від календарного терміну. Аналогічна ситуація може виникнути і в наступному, 2022 році.

Про це в бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова. Вона озвучила унікальний довгостроковий прогноз, що ґрунтується на моделі, яка була розроблена в цьому відділі інституту. Далі наводимо пряму мову науковиці.

Цього літа 40-градусної спеки не буде

Вчора я почула прогноз Кульбіди (начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. – Ред.). Він сказав, що цього літа може бути до +40 градусів. Цим він мене просто спантеличив і ошелешив. Я порахувала – й у мене за моєю моделлю нічого такого не виходить.

Погодні умови цього року неординарні. Попередні роки не були такими прохолодними, як цей – судячи з того, як розвивалися події до нинішнього дня. Ті роки були набагато теплішими, гарячими. Нинішня весна була активною, але холодною і затяжною. Вона відзначалася нестійкістю – 5 днів холодних, 5 днів теплих.

Наша модель прогнозування, по суті, – єдина оригінальна модель у світі, яка дає такий деталізований прогноз. Вона абсолютно іншого класу й іншого підходу, ніж численні моделі. Вона аналогова.

Відповідно до цієї моделі:

  • червень цього року буде прохолодним і дощовим;
  • Липень теплим, але сухим і з двома періодами зниження температури;
  • серпень буде нестійким, а кінець літа – холодним і з опадами.

Прогноз, який я озвучую, актуальний для центральних регіонів України. Але всі процеси, які пов’язані з опадами, з різкими похолоданнями – великомасштабні. Я спокійно можу ними накривати всю територію України. Це дуже довгостроковий прогноз, тому він може відрізнятися на 1-2 дні. Температурні показники плюс-мінус 1-2 градуси.

Leave a Comment