Волинь Новини

Луцьку владу просять боротися з борщівником Сосновського на території громади

Держпродспоживслужба Волині закликала Луцьку міську раду боротися з борщівником Сосновського – отруйною рослиною, яка викликає важкі опіки і росте на території громади.

Про це йдеться на сайті управління.

До Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області звернулася жителька Луцька щодо знищення борщівника та кропиви, зарості яких утворилися по обидві сторони річки Жидувки (район ЛПЗ, поблизу школи №20).

За словами жінки, через місток за територією школи  щодня ходять учні, які живуть на Мамсурова, Боженка та інших вулицях. Заявниця акцентує, що така ситуація може призвести до жахливих наслідків, адже борщівник Сосновського – це отруйна рослина, яка викликає важкі опіки.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області розглянувши звернення, зазначають, що боротьбу з небажаною рослинністю, в тому числі з борщівником Сосновського, кропивою та іншими бур’янами, проводять власники та землекористувачі земельних ділянок, на яких  ростуть ці рослини.

Наразі ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області спрямувало лист до Луцької міської ради щодо необхідності посилення заходів боротьби з борщівником Сосновського, кропивою та інші бур’янами на території Луцької територіальної громади та відповідними рекомендаціями щодо їх знищення.

Також фахівці ГУ Держпродспоживслужби Волині інформують, що  основні заходи боротьби з борщівником Сосновського – це застосування агротехнічних, механічних (оранка, скошування, обрізування квіток, спалювання насіння, інші) та хімічні методи боротьби (застосування гербіцидів гліфосатної групи), які повинні здійснюватися протягом 5-6 років.

Роботи зі знищення рослини може здійснювати будь-яке підприємство,  що має спеціалізоване обладнання. Перед початком подібних робіт потрібно провести цільовий інструктаж з охорони праці, згідно з  чинним  законодавством.

Люди, які будуть працювати з пестицидами, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами. А також, враховуючи біологічні особливості борщівника Сосновського, потрібно  використовувати засоби індивідуального захисту, щоб не допустити потрапляння соку рослини на шкіру.

Leave a Comment