Новини

Зміни до оформлення «літньої» субсидії

Нові правила оформлення субсидії з 1 травня цього року викликали шквал негативних емоцій у людей, яким заново довелося подавати усі документи. У минулому номері «Вісник+К» детально розписав правила призначення субсидії, які мали бути чинними з 1 травня по кінець вересня. Але уряд знову вніс зміни! Хто вже відстояв черги й подав документи, в шоці.

Перепризначення – знову «автоматом»

Кабінет Міністрів України вирішив таки полегшити українцям процес отримання житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Нагадаємо, з 1 травня на усіх чекав ряд нововведень. Чи не найприкрішим для людей стало перепризначення такої допомоги лише за новою заявою. Отож одразу ринули до органів соцзахисту найбідніші – хто без субсидії не зможе звести кінці з кінцями. Величезні черги за цими виплатами під час карантину не витримували критики…

Відтак перше, що змінив Кабмін 19 травня, – повернув перепризначення субсидії «автоматом», без нового звернення громадян. Міністр соціальної політики Марина Лазебна уточнила: на таке перепризначення можуть розраховувати ті домогосподарства, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається. Хоча все ж частині людей доведеться топтати стежку до кабінетів органів соцзахисту. Зокрема тим, хто отримував ці виплати у безготівковій формі (не «живими» грошима), у кого допомога була призначена за фактичним місцем проживання, і ті, кому субсидію дали без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації.

Можна мати сто тисяч на депозиті в банку

В уряді уточнили, що при оформленні субсидії не будуть враховувати доходи від розміщення депозитів. Також не відхилятимуть допомогу для тих, ми має до 100 тисяч гривень на депозитному рахунку в банку (раніше мова йшла про 56 тисяч). Ще одна важлива зміна, яка раніше стривожила багатьох, – таки не враховуватимуться як друге житло житлові приміщення, які перебувають у спільній, частковій або сумісній власності, а також розташовані у сільській місцевості. Ці норми будуть застосовані «заднім числом» – з 1 травня. Тобто усі подані у цьому місяці звернення будуть опрацьовані з урахуванням оновлених критеріїв.

У Кабміні повідомили: завдяки таким змінам для понад 2,5 мільйона домогосподарств субсидія на наступний період призначатиметься автоматично. Мовляв, лише 15% доведеться оновити документи.

Leave a Comment