Волинь Новини

На Волині вимагають змінити перелік опорних ковідних лікарень

Волинські депутати звернулися до столичної влади з вимогою переглянути мережу волинських закладів, які прийматимуть ковідних хворих, – повідомляє ІА Волинські новини.

Відповідне звернення депутати ухвалили під час засідання сесії. Проект рішення ініціював голова облради Григорій Недопад.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року Національна служба здоров’я України надіслала у регіони Аналітичну довідку щодо критеріїв оптимізації функціонування мережі закладів охорони здоров’я, які визначені для лікування коронавірусної хвороби. Відповідно до проведеного аналізу пропонувалося значне скорочення профільних закладів.

Зокрема, у Волинській області пропонувалося залишити опорними для надання допомоги хворим на COVID-19 лише три заклади: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, Волинську обласну інфекційну лікарню та Луцьку центральну районну лікарню. Водночас, виключити з переліку Волинську обласну клінічну лікарню (корпус у с. Тарасове) та Луцьку міську клінічну лікарню (тимчасовий інфекційний стаціонар).

Та з цим рішенням не згідні ні депутати Луцької міської ради, ні обласні депутати. Адже у ці заклади вкладено чимало ресурсів, створена потужна матеріально-технічна база, сформований компетентний колектив професіоналів, які мають вже чималий досвід у лікуванні ковідних хворих.

«На нашу думку, таке рішення є недоцільним і неприйнятним, адже на розвиток саме цих закладів як базових був залучений значний фінансовий ресурс з бюджетів різних рівнів (державного, обласного, місцевого). Встановлено додаткові кисневі точки і кисневі резервуари, розведено мережі медичного кисню, закуплено спеціальні апарати ШВЛ, бронхоскопи та інше медичне обладнання. У згаданих вище закладах охорони здоров’я сформовані професійні медичні команди, які отримали відповідний досвід у боротьбі з пандемією.

Саме до них госпіталізовували найважчих хворих з важкою супутньою патологією (інфарктами, інсультами, цукровим діабетом, іншими захворюваннями) не лише Луцька, але й цілої області. Завдяки їх функціонуванню вдалося уникнути «червоної» зони, і волиняни мали можливість працювати у звичайному режимі.

Навіть тимчасове припинення діяльності цих закладів у разі потреби не дозволить швидко відновити їхню роботу. А, згідно із світовими прогнозами розвитку пандемії, вже восени очікується чергова хвиля коронавірусної інфекції, і вона буде ще складніша за попередню», – зазначено у тексті звернення.

Тож депутати вимагають залишити у переліку базових (опорних) закладів для надання допомоги хворим на COVID-19 Комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради (корпус у с. Тарасове) та Комунальне підприємство «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (тимчасовий інфекційний стаціонар). А також пропонують додатково включити у перелік базових (опорних) закладів Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської міської ради Волинської області.

Як повідомила присутня на засіданні заступниця голови Волинської ОДА Людмила Тимощук, напередодні в Міністерстві охорони здоров’я відбулася нарада із оптимізації ковідних лікарень, під час якої були присутні й представники з Волині. Під час наради учасники домовилися включити до цього переліку Волинську обласну та Волинську інфекційну лікарні, а також Ковельське МТМО. А ось Луцьку міську клінічну лікарню та Тимчасовий ковідний госпіталь віднесли до медустанов другої хвилі. Сюди ж увійшли ще сім лікарень області.

Юлія МАЛЄЄВА

Leave a Comment