Волинь Новини

У лікарні на Волині хочуть забрати статус опорної для лікування ковідних хворих, попри наявність усіх умов

Через недостовірні дані Національної служби здоров’я України, Нововолинську центральну міську лікарню хочуть позбавити статусу опорної для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Про це на пресконференції для ЗМІ 26-го травня розповів директор НЦМЛ Олег Шипелик. Він зазначає, що медзаклад у місті має всі умови, в тому числі ліжкомісця, матеріально-технічну базу, персонал, для лікування коронавірусних хворих.

Шипелик розповів, що 19-го травня НСЗУ надала попередню аналітичну довідку щодо критеріїв оптимізації мережі закладів охорони здоров’я, які можуть лікувати пацієнтів з COVID-19. Згідно з цією довідкою визначено лише три опорні заклади в області, які будуть лікувати хворих на ковід.

“До базових (опорних) закладів охорони здоров’я мають бути включені (із розрахунку один на 300 тис. населення) ті, які мають щонайменше по 170 ліжок та є рівновiддаленими для області, зокрема пропонуються наступні: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднанняВолинська обласна інфекційна лікарняВолинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання, – йдеться в аналітичній довідці.

Що стосується зокрема Нововолинської центральної міської лікарні, то в документі НСЗУ йдеться про те, що за березень-квітень пролікували тільки 36 пацієнтів з коронавірусом, а летальність склала 47 %. Однак директор НЦМЛ надав дані, які кардинально різняться від інформації в аналітичній довідці.

“НЦМЛ є опорною лікарнею госпітального округу, в зоні обслуговування якого проживає близько 200 тис. населення. Практично всі населенні пункти округу знаходяться в зоні не більше, ніж 60 хвилин для доїзду транспортом, що підтверджує доступність лікарні для хворих на COVID-19. Для прикладу, мешканці селища Іваничі та округу не зможуть за такий час дістатися в лікарню у Ковелі або Луцьку, які пропонують лишити опорними, – розповів директор Нововолинської лікарні.

На даний час в лiкарнi розгорнуто 300 ліжок, з них 140 (47%) перепрофільовані під лікування хворих на COVID-19, в т.ч. 124 – це інфекційні ліжка i 16 – ліжка реанімації. Закінчуються ремонтні роботи в окремому додатковому інфекційному корпусі, оснащеному ліфтом, де з дотриманням усіх санітарно-епідемічних вимог можна розгорнути 80 ліжок для лікування хворих на COVID-19, в т.ч. 20 реанімаційних ліжок з централізованою подачею кисню.

На час перевірки всі 127 ліжок забезпечені подачею кисню (20 ліжок централізовано та 107 ліжок кисневими концентраторами). Розроблено проєкт на підключення до централізованого киснепостачання 80 ліжок, в даний час уже проводяться підготовчі роботи по підключенню 30 ліжок.

У відділенні реанімації всi 16 ліжок забезпечені централізованою подачею кисню. Найближчим часом буде підключено кисневий резервуар на 500 л, проводяться переговори про введення в експлуатацію до жовтня 2021 року станції, що дасть змогу 80% ліжко-місць підключити до кисневої централізованої подачі кисню.

Протягом року надання медичної допомоги хворим на COVID 19 витрати на кисень склали більше 3,5 млн. грн., близько 300 тис. грн. щомісячно. Лікарня єдина в районі мала постійну централізовану подачу кисню.

За березень-квітень в НЦМЛ проліковано 508 хворих на коронавірус: стаціонарну допомогу отримали у березні 218, у квітні – 290. У відділенні реанімації в березні лікувався 41 пацієнт з COVID 19, з них 19 перебувало на ШВЛ. У квітні – 45 (на ШВЛ – 21). За період епідемiї померло 85 хворих, летальність складає 8,2 %, за березень померло 11 хворих, летальність 7,5 %, за квітень померло – 21, летальність 8,8 %. За березень-квітень лише 8 хворих з важкими супутніми захворюваннями, що складає 1,6% від всіх пролікованих хворих переведено в медзаклади області“, – розповів Шипелик.

Нововолинська лікарня оснащена 13 апаратами ШВЛ, з них 7 для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Для “ковідних” пацієнтів виділено 7 рентген-апаратів, 1 апарат УЗД, 72 кисневих концентраторів та ряд іншої матеріально-технічної бази.

Крім рентген-апаратів в лікарні працює комп’ютерний томограф приватної лабораторії, з якою укладено угоду. Найближчим часом буде введено в експлуатацію ще 1 власний томограф. Всі хворі на COVID-19 отримують безкоштовне лікування, передбачене протоколами надання медичної допомоги.

“Нововолинська центральна міська лікарня має всі необхідні умови для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та визначення її опорною лікарнею. Тому готуємо відповідні звернення, аби медзаклад у місті не виключали з переліку базових для лікування “ковідних” пацієнтів”, – наголосив директор НЦМЛ.

Leave a Comment