Важливо Новини

У Польщі гостра нестача сезонних робітників: українці не хочуть їхати

Фермерські господарства та галузь гостинності (готелі, рестороани, кафе) в Польщі почали відчувати гостру нестачу робочих рук.

Про це Волинь24 повідомили в Аналітичному центрі міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal.

Сезон збору врожаю ягід (полуниці, вишні, смородини та малини) у Польщі починається ще до початку літа. І нині польські підприємці скаржаться, що половина їхнього врожаю може бути втрачена, якщо іноземці, зокрема українці не почнуть активніше повертатись до сезонної роботи.

Робочі з України, які залишились у Польщі через пандемію, не вирішують проблему нестачі робочої сили в сільському господарстві, де характер робіт саме сезонний.

Як повідомила директор відділу рекрутингу компанії Gremi Personal Анна Джоболда, у пік сезону місцевим фермерам треба близько 100 000 сезонних працівників і більшість з них – українці. Самі ж поляки на сезонні роботи їдуть в Німеччину, Нідерланди та Скандинаії, де платять більше. Зараз у Польщі є велика кількість легальних вакансій для сезонних працівників у фермерських господарствах з хорошою оплатою, однака українці не дуже поспішають.

Аналогічні проблеми і у підприємців з індустрії HoReCa. Цього року пропозицій для офіціантів, барменів, барист, покоївок, кухарів набагато більше, ніж зазвичай. Через пандемію і скорочення витрат велику кількість співробітників звільнили або відправили в неоплачувані відпустки. Зараз же уряд Польщі оголосив про поступове скасування карантинних обмежень і кількість вакансій у цій галузі почала стрімко зростати.

Як повідомив Томаш Богдевич, генеральний директор Gremi Personal, раніше звільнені працівники знайшли роботу в інших галузях. Тож порятунком для готелів і ресторанів можуть стати робітники зі Сходу.

Leave a Comment