Новини

“Комп’ютер не бере хабарі”. Україна з серпня переходить в режим “без паперів”

Україна з 24 серпня увійде в режим paperless, коли послуги надаватимуться за допомогою цифрових інструментів, а не через паперові довідки.

“З 24 серпня 2021 року Україна увійде у режим paperless, як ми і обіцяли. Ніяких паперів для державних органів. Жоден не зможе вимагати від громадянина України папірці або будь-які довідки для надання державних послуг”, — заявив президент Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Цифровізація”.

Він додав, що буде зроблено “все, аби держава без паперу існувала дійсно не на папері”.

Президент нагадав, що Україна рухається до масштабної цифровізації, а також стала першою у світі державою, де цифрові паспорти мають таку ж юридичну силу, що й паперові, та однією з перших, яка ввела в обіг цифрові водійські посвідчення.

“Ми вже зробили діджитал революцію. Раніше, щоб отримати низку дозволів, треба було платити хабарі, і таке було. Зараз потрібно лише платити за інтернет. Раніше це десять кабінетів, зараз це один сайт. Раніше це 50 довідок в чергах, зараз — три-чотири кліки в смартфоні. Раніше тижні і місяці, а зараз — десять чи двадцять хвилин, щоб відкрити ФОП чи ТОВ в режимі онлайн”, — зазначив президент.

Він також зазначив, що наразі порталом “Дія” користуються понад 10 мільйонів громадян.

За словами президента, діджиталізація покликана зменшити корупцію і хабарництво, оскільки “комп’ютер не бере хабарі навіть в біткоїнах”.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров також додав, що до 2024 в Україні хочуть оцифрувати всі державні послуги.

Leave a Comment