Новини

Рецепт (не)потрібен: чи можливо купити антибіотики в аптеці без призначення лікаря

Головне фото ілюстративне 

З листопада 2020 року в Україні посилили контроль за продажем антибіотиків без рецепта лікаря.

Як свого часу аргументував Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, заборона на відпуск таких препаратів без відповідного призначення сприятиме припиненню самолікування серед українців.

Журналісти видання Район.Медицина вирішили перевірити, наскільки нині в аптеках дотримуються заборони та чи реально придбати антибіотики без лікарського рецепта. Продати просимо «бюджетний» препарат для 5-річної дитини.

Ліки намагаємося купити в закладах різних населених пунктів. Свідомо не називаємо в матеріалі адрес відвіданих аптек, аби не спонукати людей до самовільної покупки ліків.

Рецепт від лікаря питають не завжди

«Рецепт від лікаря є?», – запитує фармацевтка в аптеці неподалік залізничного вокзалу в Рівному, почувши моє прохання продати антибіотики.

Відповідаю, що немає. Тим часом намагаюся домовитися, аби препарат продали без відповідного призначення лікаря.

«Ні! Відпускаємо тільки за рецептом», – категорично відповідає жінка по той бік вітрини.

Куди простіше виявилося придбати потрібні ліки в одній з аптек на центральній вулиці цього міста. Про рецепт від лікаря тут ніхто питати не став, уточнили лише дозу препарату.

 

 

Досить поступливим виявився і фармацевт в аптеці в селищі Клевань Рівненського району. На моє запитання, чи можна в них придбати пластинку антибіотиків для дитини, чоловік перепитав, чи знаю я, що наразі такі препарати відпускаються лише за рецептом лікаря.

Відповідаю, що знаю.

«А якщо немає рецепта?», – уточнюю.

Аптекар вагається, але зрештою де на поступки.

«Ну… Добре. Скільки років дитині?», – уточнює, дістаючи пластинку ліків.

 

 

Не запитали рецепту від лікаря й в аптеці в одному зі спальних районів Луцька. На наше прохання відпустити ліки, аптекарка лишень запитала, яке дозування препарату потрібне.

«Не знаю», – відповідаю.

На що жінка по той бік вітрини запитала про симптоми, вагу та вік малечі, для якої наче б то купую препарат. Після чого на власний розсуд підібрала таблетки потрібного дозування.

 

 

Подібний діалог відбувався й в іншій луцькій аптеці. Щоправда, тут фармацевтка не стала підбирати дозу ліків самостійно, а запитала, «сильніші» чи «слабші» таблетки потрібні.

 

 

В третій аптеці Луцька, куди ми навідалися в рамках експерименту, про рецепт від лікаря фармацевтка запитала лише тоді, коли справа дійшла до дозування препарату. На прохання продати найменшу дозу, жінка зазначила, що для 5-річної дитини вона буде «замалою».

«А рецепт від лікаря є? Подзвоніть йому, уточніть, що саме потрібно», – розводить руками жінка за вітриною.

Рецепту в нас немає. Дзвонити, відповідно, теж немає кому, тож просто йдемо геть.

Згодом у телефонній розмові фармацевтка цієї аптеки Марія зізналася, що не рідко їхні відвідувачі просто з-під вітрини телефонують сімейному лікарю, аби той телефоном призначив потрібний препарат. Так само часто рецепти пацієнтам медики скидають на вайбер.

Контроль за продажем антибіотиків посилили через різкий ріст попиту

«Стійкість до антибіотиків є однією із найсерйозніших загроз для здоров’я людей. Вона розвивається, коли через застосування антибіотиків змінюються бактерії: бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій.

Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин. Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити.

Що більше бактерій адаптовані до антибіотиків, то загрозливішою стає ситуація у майбутньому. Зокрема, приймаючи антибіотики без вагомих причин, наближається ймовірна ситуація, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати», – зазначив у коментарі виданню Район.Медицина начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь.

З огляду на те, що у 2020 році різко зріс попит на антибіотики, а лікарі прописували ці препарати з недотриманням Правил виписування рецептів, суттєво посилила контроль за відпуском антибіотиків та інших протимікробних лікарських засобів.

Керівникам аптечних та лікувально-профілактичних закладів доручили провести позапланове навчання працівників, аби пояснити нововведені принципи роботи з цією групою медикаментів. При вході до кожного закладу мали б бути розміщені оголошення про відпуск антибіотиків виключно за рецептом лікаря.

«Станом на 28 квітня 2021 року, впродовж 6 місяців, інспектори Держлікслужби у Рівненській області відвідали 249 аптечних закладів області. Під підпис з Правилами відпуску рецептурних лікарських засобів та відповідальністю за недотримання цих Правил ознайомили 490 фахівців аптечних закладів (фармацевтів та провізорів).

Оскільки на час дії карантину встановлені обмеження щодо планових заходів державного нагляду (контролю), тільки використання механізму звернення громадян дозволяють проводити позапланові перевірки аптечних закладів, які порушують законодавство, та винних осіб притягувати до відповідальності», – додає Сергій Лебедь.

Посадовець наголошує, якщо Вам відомо про порушення аптечними закладами правил відпуску антибіотиків чи інших протимікробних лікарських засобів, звертатися до Держлікслужби у Рівненській області за адресою: Рівне, вул. 16 Липня, 38, тел. (0362)26-66-98 або до Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області: м. Рівне, вул. Малорівненська, 91, тел. (0362)63-36-30;

У Луцьку Держслужба з лікарських засобів та контролю за наркотиками знаходиться на вулиці Драгоманова, 18, тел. (332) 72-46-07.

У разі призначення лікуючим лікарем антибіотиків і відмови при цьому виписати рецепт, звертатися до Національної служби здоров’я України за посиланням https://nszu.gov.ua/gromady…/osobistij-prijom/citizen-form або за телефоном 16-77 та до Міністерства охорони здоров’я України за посиланням https://moz.gov.ua/zvernennja-gromadjan, тел. +38 044 425 05 26.

Згідно з офіційними листами Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, при надходженні інформації про реалізацію аптечними закладами рецептурних препаратів, зокрема, антибіотиків та інших протимікробних лікарських засобів без рецепта лікаря Службою будуть ініціюватися позапланові перевірки спільно з Держпродспоживслужбою для притягнення винних осіб до відповідальності.

«Відповідно до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках – тягне за собою накладення штрафу від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102-425 грн – авт.). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,- тягне за собою накладення штрафу від 25 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-1190 грн – авт.)», – каже адвокат луцької компанії «Юридичне рішення» Сергій Супрунюк.

Марія МАРТИНЮК

Leave a Comment