Волинь Новини

Лесин «десант» на Іваничівщині

Делегація Волинського національного університету імені Лесі Українки відвідала навчальні заклади у чотирьох населених пунктах колишнього Іваничівського району.

Ректор Анатолій Цьось, проректор з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна, директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти Олег Дикий і завідувач Музею Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук побували у школах у селах Поромів, Литовеж, Стара Лішня та Павлівка.

Крім цього, очільник Університету підписав дві угоди про співпрацю з головами Поромівської, Литовезької та Павлівської об’єднаних територіальних громад Олегом Савчуком, Оленою Касянчук й Андрієм Сапожником.

Візит делегації ВНУ імені Лесі Українки розпочався із зустрічі з головою Поромівської ОТГ Олегом Савчуком. Ректор обговорив із головою громади всі можливі варіанти взаємовигідної роботи та підписав відповідний меморандум про співпрацю. Опісля представники Університету завітали до місцевої школи, де зустрілися з учнями, розповіли їм про ВНУ імені Лесі Українки та повне академічне зібрання творів великої письменниці.

візитвізитвізит

Анатолій Цьось розповів школярам про унікальність 14-томника: «Уперше Повне академічне зібрання творів Лесі Українки виконано не у столичному закладі вищої освіти, а в Луцьку і здебільшого силами наших викладачів. На перших сторінках цих книг красуються написи “Волинський національний університет імені Лесі Українки” та “Луцьк”. Саме тому цей 14-томник для мене дуже цінний».

візит

Також Анатолій Васильович трішки розповів про новинки Волинського національного університету імені Лесі Українки. Зокрема, йшлося про нову спеціальність «Дизайн» та нову освітньо-професійну програму «Художня обробка бурштину», які згодом з’являться у закладі вищої освіти. Щоб трішки підбадьорити учнівську спільноту ректор навіть експромтом організував мінірозіграш сувенірної продукції. Щоб отримати речі з символікою Університету присутні повинні були відгадати назву однієї зі спеціальностей.

візит

Опісля слово мала проректор з навчально-виховної роботи та комунікації Наталія Благовірна, яка розповіла про конкурентні переваги ВНУ імені Лесі Українки порівняно з іншими закладами вищої освіти. Також Тетяна Данилюк-Терещук, яка входила до числа упорядників 14-томника, повідала про підготовку видання, тонкощі роботи з первинними текстами Лесі Українки та їх дослідження, а Олег Дикий проінформував майбутніх абітурієнтів про вступну кампанію.

візит

Наступним пунктом у маршруті представників Університету стала школа у селі Стара Лішня. Під час зустрічі з учнями та педколективом Анатолій Цьось зазначив, що директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти Олег Дикий навчався саме у цьому закладі. Відтак ректор подякував вчителям за їхнього земляка, а директорові школи Ользі Дикій – за сина.

візит

Варто зазначити, що під час цієї зустрічі Анатолій Цьось уперше підписав угоду про співпрацю зі школою. «Я сподіваюся, що наше співробітництво буде активним і корисним для школи та Університету і покладе початок співпраці нашого закладу вищої освіти з багатьма школами області», – сказав Анатолій Васильович, підписуючи договір.

візит

Опісля 14-томне видання творів Лесі Українки презентували в ліцеї імені Володимира Якобчука у Литовежі. Директор ліцею Тетяна Іваницька нагадала, що у їхньому навчальному закладі свого часу працював учителем Олег Дикий. Олег Юрійович під час виступу теж пригадав роботу у Литовежі та зазначив, що відтоді у ліцеї багато чого змінилося. «Це хороший показник, адже можна зробити висновок, що навчальний заклад розвивається, рухається вперед», – сказав Олег Дикий.

візит

Як виявилося, місцеві школярі й учителі теж цікавляться життям Волинського національного університету імені Лесі Українки. Це допомогло їм із легкістю відповісти на запитання Анатолія Цьося про заклад і як нагороду отримати брендовані блокноти та ручки.

візит

Після презентації 14-томника та цікавої розповіді про його особливості від Тетяни Данилюк-Терещук університетська делегація побувала у кабінеті голови Литовезької ОТГ Олени Касянчук. Під час зустрічі ректор й очільниця громади обговорили шляхи співпраці.

візит

«Ми дуже хочемо, щоб ця угода була дієвою та приносила користь. Запевняю Вас, що громада може розраховувати на підтримку Університету в проблемних ситуаціях. Наші науковці надаватимуть широкий спектр послуг, у яких зацікавлена громада», – сказав Анатолій Цьось. Натомість Олена Касянчук зазначила, що сьогодні у громаді планують активно розвивати туристичний вектор. І саме у цьому напрямі допомога представників Університету буде доречною.

візит

На завершення зустрічі Анатолій Цьось й Олена Касянчук обмінялися подарунками – сувенірною брендованою продукцією.

Фінальною точкою у «марш-кидку» представників ВНУ імені Лесі Українки стало село Павлівка – центр Павлівської ОТГ. Анатолій Цьось із командою відвідали місцеву школу, де поспілкувалися з учнями старших класів, презентували Повне академічне зібрання творів Лесі Українки, розповіли про Університет і вищу освіту загалом. Не обійшлося і без призів для найактивніших учасників розмови.

візитвізитвізит

Наприкінці робочого дня відбулася зустріч із головою Павлівської ОТГ Андрієм Сапожником, під час якої сторони підписали меморандум про співпрацю. Зокрема, Андрій Сапожник зазначив, що громада має проблему зі сміттям, і попросив кваліфікованої допомоги в представників Університету.

 

Leave a Comment