Новини

Після потепління Україну накриють дощі

Найближчого тижня погода в Україні буде нестійкою. За прогнозами синоптиків, вихідні 15 і 16 травня (субота і неділя) порадують теплом і сонцем, але вже зовсім скоро на території всієї країни можуть початися дощі.

Про настання літнього тепла говорити рано. В кінці травня очікується сильне похолодання, можливі навіть заморозки. То якої ж погоди чекати українцям до кінця поточного місяця, дізнавався OBOZREVATEL.

Після теплих вихідних почнуться дощі і грози

Провідний синоптик Українського гідрометцентру Роман Мурмило розповів, що температура повітря в суботу й неділю може підвищитися.

«У найближчі два дні буде досить тепла погода. Вдень повітря буде прогріватися до + 18…+ 24 градусів, на півдні та сході країни до +26 градусів. Але з неділі, 16 числа, можуть спостерігатися окремі короткочасні дощі», – повідомив він.

Опади принесуть атмосферні фронти, які прийдуть в Україну «спочатку із заходу, а потім з південного сходу».

У наступні три дні, 17, 18 і 19 травня, дощі посиляться. Місцями пройдуть грози. «Суттєвого похолодання як такого не буде, але через дощі і хмарність відчуття буде не таким комфортним, як у попередні дні», – зауважив Мурмило.

Сильні дощі очікуються в понеділок, 17 травня. «Потім інтенсивність опадів буде слабшати, пройдуть дощі різні – десь більш рясні, десь менше».

Він уточнив, що з понеділка по середу (17-19 травня) «температурний фон знизиться несуттєво» – всього на 2-3 градуси порівняно з вихідними.

З 19 травня дощі повинні припинитися. «Але температурний фон буде не дуже комфортним. Може бути прохолодна погода, але без суттєвого похолодання», – уточнив синоптик.

За його словами, справжньою літньої погоди поки чекати не варто. «Зараз йдуть короткочасні пониження і підвищення температури, але сказати, що літо настало, поки не можна», – пояснив Мурмило.

У кінці травня очікується сильне похолодання, можливі заморозки

Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова розповіла, що погодна ситуація травня повністю відповідає науковим моделям. Травень 2021 року подібний до того, який був характерний для 1980-х років.

«Травень йде спокійно. І теплі, і холодні дні в межах тих норм, які були завжди», – сказала вона.

Вчений повідомила, що «друга половина травня не може бути теплішою за першу»: “За моїми розрахунками, до кінця місяця очікується різке похолодання. Воно піде і на початок червня”.

«На початку червня можуть бути заморозки. Це те, що було розраховано. А як воно вийде, подивимося», – попередила вона.

Leave a Comment