Волинь Новини

Тато купив права: волинянка напідпитку сіла за кермо й опинилася в суді

19-річна Маргарита Лавренчук, щойно отримавши водійські права, опинилася в Луцькому міськрайонному суді.

Дівчина обмила посвідчення шампанським і того ж дня в компанії хлопця сіла за кермо та поїхала кататися, повідомляє телеканал «Аверс».

Як зізналася сама волинянка, права їй купив тато.

«Випила я приблизно десь 100-130 грамів «Фраголіно», – каже Маргарита. – Але це було приблизно о другій годині. Коли ми їхали, це було опів на дванадцяту. Я виїхала від Володимирської і доїхала лише до Львівської – почувалася абсолютно тверезою і ознак сп’яніння в мене взагалі не було».

Але нічний вояж новоспеченої водійки завершився зустріччю з поліцією. Зупинили її через технічну несправність автівки: не працювала ліва фара в режимі ближнього світла. А от результат зупинки куди серйозніший: 130-та стаття: нетверезе водіння.

Поліцейський розповідає: при свідках Маргариті Лавренчук запропонували пройти алкотест на драгері. Той показав 0, 25 проміле: алкоголь вживала. Дівчина тоді не заперечувала, з результатами драгера погодилася.

«Мій колега відібрав у свідків пояснення, що вони саме були свідками проходження огляду на стан сп’яніння, – повідомив поліцейський Святослав Рищиковець. – Лавренчук зачитали її права та обов’язки й повідомили, що на підставі пункту 2.9 «а» Правил дорожнього руху, відповідальність за яким передбачена частиною 1 статті 130, на неї буде складено протокол… її було ознайомлено зі статтею 63 Конситутції та запропоновано за бажанням надати письмове пояснення до протоколу, яке буде долучено до матеріалів справи, а також повідомлено, що вона має право не свідчити проти себе та членів своєї родини. Вона пояснення написала, його було долучено до протоколу».

 

Татові Маргарити довелося розщедритися не лише на водійське посвідчення, а й на адвоката. Той захищає юну водійку як може. Як його послухати, то враження таке, що шампанське було заледве не дитячим. Мовляв, дівча не винне – то все драгери з похибками. Сама ж водійка нібито просила поліцію про повторний тест.

«Я розмовляв зі своєю клієнткою, то справді були келихи для шампанського, такі тоненькі, високі. Вони були неповні, – запевняє адвокат Сергій Ковальов. – З 14-ї години і до 23-ї така кількість алкоголю ніяк не може показати 0,25 проміле. Відносна похибка +/- 10%. Далі: при такій похибці у моєї клієнтки, на мій погляд, були всі підстави вимагати повторної перевірки як мінімум на драгері. Їй було відмовлено».

Але відеодокази лише підтверджують слова поліцейського. Дівчина особисто не просила копів про повторний тест. Не наполягала і на поїздці в наркодиспансер. Без заперечень підписала протокол і все. То ж до поліцейських претензій жодних. Вони їй усе пояснили.

А от чому дівчина згодом сама не поїхала в наркодиспансер, якщо так переконана в своїй тверезості?

«Я не знала, якщо чесно. Думала, це обов’язково треба поліцейський і тоді з ними я могла б пройти тест ще раз», – знизує плечима Маргарита.

Зрештою суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко ухвалив рішення. Цілий рік Маргарита Лавренчук кермувати не буде. А ще сплатить штраф, і чималий – 17 тисяч гривень. Він також зазначив, що рішення суду вона може оскаржити в апеляційному порядку.

Leave a Comment