Новини

Побори в школах: куди звертатися батькам, коли вимагають гроші

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, як діяти і куди звертатись, якщо батьківські комітети вимагають гроші.

Про це пише “ТСН“.

“По-перше, раджу батькам не здавати гроші. Звісно, важко опиратися тиску у маленькому соціумі, і не всі на це наважуються. Якщо вже вимагають гроші, то поставити до відома директора. Медійне висвітлення непогано працює, бо мало кому хочеться стати об’єктом прискіпливої недоброзичливої уваги. Якщо не допомагає – до поліції, ст.189 ККУ “Вимагання”, – зазначив Сергій Горбачов.

Спеціаліст акцентував, що школи часто мовчать про потреби, “бо директорам простіше пробайдикувати та організувати “придворну організацію” з числа “наближених” батьків, щоб їхніми руками збирати гроші на потреби закладу. Адже в школі щодня щось ламається, а директору може бути ліньки писати окремі запити в управління освіти”:

“Я добре знаю, що адміністрація шкіл “власноруч” гроші вже давно не збирає, бо відчувають, що це може для них обернутися серйозними неприємностями. Тому це роблять батьківські комітети. Приходять до інших батьків, мовляв, давай гроші, бо школі не вистачає на санітайзери та серветки. Причому, район закуповував все це, але управління освіти не знало про потреби школи – до них зі школи не звернулися”, – розповів він.

Сергій Горбачов зазначив, що це неприпустимо:

“Я днями надіслав до комітету Верховної Ради лист з пропозицією внести зміни до закону “Про освіту”, щоб зобов’язати керівників шкіл подавати запити про свої потреби. А засновнику – відповідати на ці запити і оприлюднювати інформацію. Коли вирішив боротися за права, будь готовим, що на тебе будуть трошки (а іноді й досить відчутно) тиснути. Не випадково говоримо “захист прав”. Хтось же таки на наші права нападає. І ми маємо захищатися самі й допомагати захищатися іншим”, – підсумував Горбачов.

Leave a Comment