Волинь Новини

На Волині лісівники придбають нове авто за 610 тисяч

Маневицькі лісники купили нове за 610 тисяч гривень для патрулювання лісів.

Про це йдеться у системі публічних закупівель «Prozorro» пишуть «Сила правди».

30 квітня Маневицьке лісове господарство підписало договір з ТОВ «Луцьк-Експо» на купівлю автомобіля «Renault Duster Ultramarine 4х4» за 610 тис. грн. При цьому машину придбали за спрощеною процедурою, без проведення торгів.

Згідно з інформацією з тендерної документації, лісове господарство хотіло, аби автомобіль був виготовлений не раніше 2021 року. Також він мав бути оснащений трьохточковими ременями безпеки для заднього ряду сидінь, датчиком нагадування про непристебнуті ремені безпеки водія та чотирьох пасажирів, трьома задніми з’ємними підголівниками, бортовим комп’ютером, клімат-контролем, підігрівом передніх сидінь, камерою заднього огляду тощо.

Згідно з договором, гарантійний термін експлуатації автомобіля має становити не менше трьох років, або 100 тис. км пробігу в залежності від того, що наступить раніше. Поставити машину «Луцьк-Експо» має до 15 травня цього року.

Як розповіли «Силі правди» у Маневицькому лісовому господарстві автомобіль купують для патрулювання лісових масивів, щоб вчасно виявляти та локалізувати осередки пожеж та запобігти незаконному видобутку бурштину. Окрім того, підприємство надало перевагу повнопривідному автомобілю підвищеної прохідності, який би зміг їздити лісовими дорогами.

За словами юристки громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослави Примак, лісові господарства часто проводять закупівлі за спрощеною процедурою (без торгів), оскільки вони не вважають себе замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі». Навіть попри те, що 100% статутного капіталу лісгоспів належить державі, і вона ж наділила їх функцією охорони, захисту і раціонального використання лісів.

«Саме на підставі, з одного боку, законодавчої невизначеності, а з іншого – інертності центральних органів влади по відношенню до такої поведінки лісових господарств, – ми або не бачимо взагалі інформації по витрачанню коштів останніми. Або ж бачимо ситуації, коли на понадпорогові суми проводять спрощені закупівлі», – розповіла юристка.

За даними аналітичної системи «YouControl», ТОВ «Луцьк Експо» зареєстроване 14 листопада 2008 року у Луцьку на вулиці Дубнівській, 16. Його керівником є Олександр Крижанівський. Кінцевим бенефіціарним власником – В’ячеслав Пасічник з Рівного. Із 2016 року підприємство в результаті виграних тендерів уклало більше 130 договорів на 46 мільйонів гривень.

Раніше «Сила правди» писала, що «Луцьк-Експо» часто перемагає у тендерах з придбання авто для медиків. Зокрема, фірма підписала договори про купівлю автомобілів «Renault Duster» з Волинським медичним центром терапії залежностей та з Луцьким центром первинної медичної допомоги №1. Тоді машини придбали за 424 та 427 тисяч гривень. Окрім того, 47 таких же автомобілів компанія продала департаменту інфраструктури Волинської ОДА по 492,5 тис. грн за штуку, що майже на 15% (65 тисяч гривень) дорожче на кожному авто.

До слова, нещодавно Шацький нацпарк придбав автомобіль «Nissan Qashqai» за 596,9 тис. грн. Машину 2020 року випуску планують використовувати для службових потреб.

Leave a Comment