Новини

Податкова знижка: як повернути частину частину від сплачених податків

Україні фізичні особи можуть повернути частину сплачених податків з зарплати, якщо у минулому році виплачували іпотечний кредит, платили за навчання, робили благодійні пожертвування та у ряді інших випадків. Всього їх десять.

Для отримання податкової знижки потрібно подати декларацію, повідомляє ІА Волинські Новини із посиланням на Новое время.

Отримати податкову знижку можуть фізособи, які працюють офіційно і мають оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати. У Податковій пояснюють, що під зарплатою мається на увазі як основна, так і додаткова винагорода (заохочення, компенсації) на підставі відносин трудового найму.

Фізособи-підприємці не можуть претендувати на таку знижку, оскільки не платять податок на доходи фізосіб (ПДФО). Відповідно, якщо в сім’ї хтось працює за трудовим контрактом, а хтось є ФОПом, то платити, скажімо, за навчання дитини варто тій людині, яка працює офіційно.

Щоб отримати податкову знижку, потрібно подати річну податкову декларацію до 31 грудня року, що настає за роком, в якому здійснювались відповідні витрати. У 2021 році можна повернути частину податків, сплачених у 2020-му. Зразок заповнення декларації для отримання податкової знижки є на сайті Державної податкової служби. В ній потрібно вказати підстави для нарахування знижки та конкретні суми. Є сенс подавати декларацію раніше, щоб швидше отримати гроші.

Усі випадки, в яких можна отримати податкову знижку, перелічено у статті 166 Податковому кодексі України. Їх десять.

Витрати мають бути підтверджені – наприклад, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів, робіт чи послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів, робіт чи послуг і строк оплати.

Копії цих документів (крім електронних розрахункових документів) подаються разом з податковою декларацією, а оригінали платник податку має зберігати.

Фізособа не може повернути собі більше грошей, ніж сума її річного загального оподатковуваного доходу у вигляді зарплати, зменшена на суму страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Якщо людина до кінця цього року не скористається правом отримати знижку за 2020 рік, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Leave a Comment