Волинь Новини

Що треба знати про порушення ходи: пояснює неврологиня з Волині

Як стало відомо, Ольга Маркусь, яка родом зі Старої Вижівки, а нині працює у Києві, пояснила, можливі причини порушення ходи у людини. Про це лікарка повідомила на власній сторінці у соцмережі Facebook.
В далекому 2013 році, прогулюючись з колегами по Празі, майже 2 квартали «переслідували» чоловіка з порушенням ходи, а потім мали ще годинну дискусію про це.
Чому ж так цікавить невролога хода?
Тому що, спостереження за ходою є важливим аспектом діагностики, оскільки в здійсненні нормальної ходи беруть участь багато рівнів нервової системи (проте є й багато НЕ неврологічних причин).
Розглянемо основні патології ходи, які можна віднести до неврологічних станів.
1. Геміплегічна/геміпаретична хода спостерігається часто при інсульті, внаслідок слабості (плегії або парезу) в кінцівках. Рука зігнута, приведена досередини, нога розігнута з підошовним згинанням стопи. Під час ходьби пацієнт уражену ногу тягне півколом.
2. Диплегічна хода – пацієнт ходить тягнучи обидві ноги і вишкрібаючи пальці ніг (при двосторонніх ураженнях головного мозку, таких як церебральний параліч).
3. Невропатична хода («півняча хода», «кінська хода», «степаж») виникає при слабості в стопі, при спробі підняти ногу високо під час ходьби, щоб стопа не тяглася по підлозі. Найчастіша причина – ураження малогомілкогового нерва, ураження корінця L5.
4. Міопатична хода. Слабкість м’язів тазу викликає перевалювання (качину ходу). Ця хода спостерігається у пацієнтів з міопатіями, м’язовими дистрофіями.
5. Гіперкінетична хода спостерігається при деяких ураженнях базальних гангліїв, включаючи хорею, дистонію. Пацієнт буде демонструвати нерегулярні, ривкові, мимовільні рухи на всіх кінцівках. Ходьба може підкреслити їх початковий рух.
6. Атактична хода найчастіше зустрічається при ураженні мозочка. Ця хода незграбна, з широко розставленими ногами. Стоячи на місці, тіло пацієнта може хитатися вперед-назад і з боку в бік.
7. Паркінсонічна хода – пацієнт сутулиться, голова та шия вперед, із згинанням в колінах. Пацієнт ходить повільними кроками, відомими як «човгаюча хода». Спостерігається при хворобі Паркінсона або будь-якому іншому стані, що викликає паркінсонізм.
8. Сенсорна хода виникає при втраті пропріоцепції (відчуття власного тіла) при дисфункції задніх рогів спинного мозку. Хода зі стуканням, важкими ударами п’яток об землю, що погрішується, коли пацієнти не бачать своїх ніг (тобто в темряві). Спостерігається при дефіциті В12 або при захворюваннях, що вражають периферичні нерви (неконтрольований діабет, алкоголізм тощо).

Leave a Comment