Новини

Страсна п’ятниця 2021: головні заборони і прикмети

Великий П’ят або Страсна п’ятниця – це найбільш скорботний день в році для всіх християн. Щорічно вона відзначається в останню п’ятницю Великого посту за три дні до Великодня.

У цей день християни згадують найстрашнішу подію з життя Христа – його страту на хресті. День отримав свою назву від виразу Страсті Христові. Своєю смертю Христос спокутував всі людські гріхи. Через три дні після розп’яття він воскрес, що згадується на Великдень, – УНІАН. 

Дата Страсної п’ятниці

Цей день щорічно відзначається після Чистого четверга, в останню п’ятницю перед Великоднем. У 2021 році Страсна п’ятниця у православних відзначається 30 квітня. Католики вже відмітили цей день 2 квітня.

Традиції і заборони Страсної п’ятниці

Страсна п’ятниця – це скорботний день, адже віруючі згадують загибель Ісуса на хресті. У цю дату відвідують церковну службу, з якої додому приносять дванадцять церковних свічок. Їх встановлюють в будинку і дають догоріти до кінця. За переказами, це принесе в дім благополуччя і щастя.

У цей день дотримуються особливо суворого посту. День проводять у скорботі за долею Христа, тому розважальні заходи не рекомендуються. У цей день діє безліч строгих заборон.

  • У Страсну п’ятницю ні в якому разі не можна виконувати важку роботу по дому, проводити прибирання, прати, шити і вишивати, працювати в городі і саду. Всю роботу в будинку потрібно закінчити в Чистий четвер. За прикметою, якщо в Страсну п’ятницю посадити дерево або посадити культуру на городі, то урожай буде поганим.
  • Не можна порушувати пост – вживати м’ясо, яйця і молочні продукти, пити алкоголь.
  • Не можна в цей день голосно і шумно веселитися. Кажуть, що той, хто в цей день веселиться, весь наступний рік проплаче.
  • Випікати паски і фарбувати яйця в Страсну п’ятницю небажано, краще перенести це на суботу або закінчити приготування в четвер.

 

Leave a Comment