Новини

Чому використання барвників для великодніх яєць небезпечне: яка є альтернатива

Вже в неділю, 2 травня відбудеться одне з головних свят – Великдень. Уявити його без яєць і писанок, а також пасок абсолютно неможливо! До питання фарбування великодніх яєць потрібно підійти ретельно, щоб свято пройшло без інцидентів.

Барвники для забарвлення яєць можуть бути дуже небезпечними, часом навіть можуть привести до серйозних наслідків. Ведучі програми “Ранок з Україною” на каналі “Україна” Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч дізналися, яку загрозу для життя несуть фарби також, вони розповіли, як пофарбувати легше і швидше за все зробити їх за допомогою фарби, але чи безпечно це – з’ясовували ведучі “Ранок з Україною” разом з хіміком.

 

Как сделать крашанку, фото: pixabay

Как сделать крашанку, фото: pixabay

 

“На двох етикетках написано, що використання цих барвників небезпечно, так як може провокувати гіперактивність у дітей і погіршення їх уваги, – коментує хімік Алла Іщенко в ефірі каналу “Україна”.

“Найбільш небезпечними серед харчових барвників є ті, у складі яких зазначено Е102, Е110, Е122 і Е124. Серед них ми можемо виділити Е110, який є похідною речовиною, проявляє канцерогенні властивості, тобто може викликати рак”.

 

крашанки, фото: takprosto

крашанки, фото: takprosto

 

Викликати онкологічне захворюванням може також барвник Е124, він навіть заборонений по всій території Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Норвегії, а також ще ряді країн по всьому світу.

Всі харчові барвники, зазначені на етикетках, можуть алергічну реакцію, сенсибілізацію, також, може сильно постраждати шлунково-кишковий тракт, як розповіла хімік в ефірі.

 

крашанки, фото: takprosto

крашанки, фото: takprosto

Про ці загрози розповідають і самі лікарі, тому, настійно рекомендують фарбувати яйця за допомогою виключно натуральних барвників. В Інтернеті є величезна кількість рецептів і порад.

Ось, наприклад, для того, щоб отримати зелений колір, фахівці рекомендують використовувати шпинат, для золотисто-жовтого – куркуму, для фіолетового – чорницю, для коричневого – каву, а для червоного – журавлину.

Рекомендується поміщати натуральні барвники в каструлі з холодною водою, додати туди ложку оцту, а також покласти яйця. Тоді колір виходить дуже насичений, а головне, це не зашкодить вашому здоров’ю.

Leave a Comment