Новини

Заробітчан з України обманюють роботодавці: як виявити шахрайство

Серед українських заробітчан почастішали випадки шахрайства з боку роботодавців. Це пов’язано, зокрема і зі зростанням кількості претендентів у таких країнах, як Польща, Чехія, Німеччина, Литва і Латвія.

Як розпізнати роботодавця-шахрая та уникнути невдалого працевлаштування OBOZREVATEL розповіла Олена Кірільєвніна, керівниця відділу роботи з партнерами міжнародного сайту з працевлаштування Jooble.

Ось топ-5 моментів, на які варто звертати особливу увагу:

Мало інформації про роботодавця. Офіційний сайт і розміщені на ньому точна адреса й телефон компанії вже свідчать про те, що вона, щонайменше, не працює підпільно.

Неоплачуваний випробувальний період 2-3 місяці. Через суворе законодавства в Європі часто роботодавці оформляють працівників у штат офіційно з усіма підтверджувальними документами й платять за них податки. Тому якщо вам пропонують приїхати по безвізу і для початку пройти неоплачуваний випробувальний термін або стажування – будьте напоготові.

Передоплата за робочі витратні матеріали, коли працівник ще перебуває в Україні. До моменту вашого офіційного прибуття на місце роботи та оформлення документів, що підтверджують легальність вашого перебування в країні і працевлаштування, такі збори мають підозрілий вигляд.

Маніпуляції з контрактом – по-перше, трудовий контракт повинен бути не тільки мовою роботодавця, а й українською або російською. Адже в разі незнання мови підписувати документ, не розуміючи що конкретно в ньому написано, небезпечно. По-друге, варто звертати увагу на формулювання, щоб в контракті не було фраз “різні види робіт” тощо.

Прохання роботодавця передати йому оригінал вашого паспорта – цього не можна робити в жодному разі.

Leave a Comment