Новини

Онлайн, дистанція та маски: у МОЗ розповіли як безпечно святкувати Великдень

Міністерство охорони здоров’я дало поради парафіянам та релігійним організаціям щодо того, як безпечно відсвяткувати Великдень. Так, церкви просять проводити богослужіння онлайн, а вірян дотримуватися дистанції та утриматися від відвідувань родичів та друзів.

Про це на брифінгу повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Ми хочемо наголосити, що свята мають бути не тільки веселими, а й безпечними. Додаткових карантинних обмежень в Україні на період великодніх свят не планується вводити. Водночас ми звертаємось до всіх дотримуватися тих норм, які прописані зараз в постанові про карантин”, – сказав Ляшко.

За його словами, відвідування громадських місць може бути виключно в масці, також має бути дотримана дистанція в 1,5 метра.

“В постанові Кабміну чітко прописано розмір площі та кількість осіб, яка може відвідувати, зокрема, і храми – це одна людина на 4 м². З іншої сторони МОЗ звертається до всіх релігійних закладів з проханням – заохочення онлайн-богослужінь, збільшити кількість сесій благословення та зменшити їх тривалість”, – розповів головний санітарний лікар.

Також у МОЗ радять залишати вхідні двері на територію приміщення храмів відкритими для того, щоб забезпечити повітрообмін всередині приміщення. Окрім цього міністерство просить релігійні організації встановити обмеження для відвідування служби та забезпечити дотримання дистанції парафіянами на вулиці.

“На вулиці в цих умовах також обов’язково надягайте маски. Рекомендувати відвідувати обряд освячення їжі лише одній особі від домогосподарства, без сімейних відвідувань”, – сказав Ляшко.

Всім іншим, зокрема, людям з хронічними хворобами чи людям похилого віку, у МОЗ радять утриматися від відвідування храмів та освячувати святковий кошик на свіжому повітрі на подвір’ї храму, онлайн або під час зовнішнього богослужіння.

“Краще утриматись від святкових відвідувань родичів та друзів, щоб не наражати на небезпеку один одного. Особливо це стосується відвідування людей похилого віку, з хронічними хворобами. Я думаю, що при виконанні цих норм нам вдасться запобігти значного зростання кількості коронавірусної хвороби й свята пройдуть безпечно”, – наголосив Ляшко.

Leave a Comment