Новини

Малозабезпеченим даватимуть гроші на відкриття власної справи

90 тис. грн на відкриття власної справи даватимуть малозабезпеченим українцям із 1 січня 2022 року. Сьогодні це рішення затвердив уряд.

Максимальний розмір можливої допомоги – 15 мінімальних зарплат, зараз це 90 тис. грн. Отримати її зможуть безробітні, які живуть на соціальні виплати як малозабезпечені сім’ї. Перелік одержувачів допомоги аналізуватиме соцзахист. Соцпрацівники інформуватимуть людей про можливість отримати до 90 тис. грн на відкриття власної справи.

Охочих отримати гроші направлятимуть у Центри зайнятості. Після консультацій із фахівцями, необхідно буде розробити бізнес-план. За ним Центр зайнятості надасть рекомендації управлінню соціального захисту. Після позитивного рішення комісії, упродовж 30 днів треба зареєструвати ФОП чи юридичну особу. Потім із фахівцями Центру зайнятості — оформити на роботу працівників, з-поміж тих, що стоять на обліку. Допомогу надаватимуть безготівково. Гроші спрямовуватимуть на закупівлю обладнання та матеріалів за заявою-дорученням. Вона буде одноразовою. Водночас малозабезпечена родина зможе й далі отримувати соцвиплати від держави.

Гроші потрібно буде повернути державі через три роки і30 днів із моменту отримання. Суму зменшать на розмір сплачених податків, зборів і ЄСВ. Якщо вони перевищать розмір допомоги, повертати нічого не потрібно.

Leave a Comment