Волинь Новини

Як хитрують водії луцьких маршруток: схема

Водіїв маршрутних таксі Луцька вже не раз попереджали в міськраді: якщо братимуть готівку – договір з таким перевізником розірвуть. Втім підприємливі шофери додумалися брати гроші й давати свою картку на розрахунок.

Чи знають про ці хитрощі в управлінні транспорту та зв’язку і чи більше лучан розраховується за проїзд безготівково, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Лучанка Алла каже: не раз в маршрутних таксі бачила, як водій бере готівку, натомість дає пасажиру свою картку – щоб не псувати безготівкову статистику.

Коментарів про такі випадки вистачає і в соцмережах. Втім думки лучан розділяються: є люди, які вважають, що проїзд має бути безготівковим, а такі хитрощі – неприпустимі.

«Я розраховуюся карткою. Це зручно, – каже лучанка Лариса. – Я вважаю, що це правильно, бо іде наповнення бюджету – можна щось тоді змінити. А, якщо ми будемо розраховуватись кожен готівкою, то що буде? Буде безлад! Мені здається, це неправильно, коли водій дає пасажиру свою картку».

Сідаємо у маршрутку №9 і бачимо: водій бере у пасажира готівку. Щоправда, під прицілом камери картку на розрахунок ніхто не дає, натомість вся готівка опиняється у пакеті. Водій запевняє: гроші бере лише у тих, хто не з Луцька. Мовляв, це такий собі акт милосердя для немісцевих.

«У нас такий маршрут, що дві лікарні, мусимо якось виходити з ситуації», – каже він.

У міськраді перевізників не раз попереджали, що за обіг готівки з ними розриватимуть договір, а контролери ЛПЕ спільно з працівниками «Укртрансбезпеки» регулярно проводять рейди з виявлення порушень безготівкових перевезень у транспорті. За це перевізник може заплатити до 1 700 грн штрафу. Якщо на оплаті готівкою зловили пасажира, він може відбутись попередженням або сплатити 120 грн. Якщо людина проїхала безплатно у тролейбусі – це 80 грн штрафу.

Проте що робити з підприємливими водіями, які не гребують готівкою, але не забувають і про картку для прикриття, в управлінні транспорту та зв’язку міськради поки не знають.

«Є випадки, що водій чи перевізник закуповує певну кількість карток для водіїв – для оплати за пасажирів, які розраховуються готівкою, – каже заступник начальника управління транспорту та зв’язку ЛМР Олександр Середа. – Це, скажімо так, не розв’язання питання, оскільки це – палка з двома кінцями. Для обліку – так, воно облікує готівку. Але де гарантія, що воно облікує ВСЮ готівку?! І це не стимулює пасажира придбавати ці квитки».

Втім кількість перевезень у громадському транспорті саме за електронним розрахунком зростає щомісяця.

«У лютому було 727 тисяч транзакцій, в березні 856 тисяч, а у квітні вже 950 тисяч – це в автобусах», – додає Олександр Середа.

Купують все більше е-квитків, кажуть в центрі допомоги CityСard.

«Восени у нас були продажі десь приблизно близько тисячі карток на місяць, взимку, коли почалися перші контролі, – дві з половиною – три тисячі, – зазначає заступниця директора ТзОВ «Ciті Кард Систем» Інна Артемчук. –Наразі тенденція втримується – понад три тисячі карток придбано протягом місяця».

Працівники «Ciті Кард Систем» нагадують: розрахуватися за проїзд безготівково можна не лише е-квитком, а й за допомогою банківської картки, мобільного додатку або через мережу інтернет і за допомогою банківського рахунку.

Leave a Comment