Волинь Новини

У Волинські села поведуть «стабільний інтернет» без абонплати

Жителі великих міст не уявляють свого життя без інтернету. Особливого значення він набув під час пандемії, коли в онлайн пішли робота та навчання. Інша справа у селах і невеликих містечках, де через відсутність інтернету немає таких можливостей.

У кращому випадку є мобільне покриття, якого вистачає на спілкування у соцмережах, але не більше. Змінити ситуацію повинна державна інтернет-субвенція для громад. Деталями з Волинь24 поділились експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

За даними Міністерства цифрової трансформації, 4 мільйони українців живуть у населених пунктах, де немає жодного інтернет-провайдера.

Так само до якісного підключення не мають доступу 40% шкіл, 37% лікарень, 92% бібліотек країни.

Експерти кажуть, що головна причина відсутності інтернету у селах – це вартість його проведення. Якщо в селі замала кількість потенційних абонентів, оператору не вигідно витрачатися на закупівлю мережевого обладнання.
Щоб допомогти громадам побудувати недешеву інфраструктуру, Мінцифри запустило програму інтернет-субвенцій.

На Волинські села поведуть «стабільний інтернет» без абонплати

Цього року на проведення інтернету в селах виділили 500 млн грн. Цю суму обіцяють розподілити по всіх регіонах за пропорційним принципом.

Найперше підключатимуть населені пункти, де немає жодного інтернет-провайдера. Обіцяють, що після проведення інтернету соціальні заклади зможуть користуватись ним два роки без абонплати.

Координатори програми наголошують, що держава фінансуватиме підключення з використанням волоконно-оптичних технологій, тобто дротовий інтернет. Це сучасне рішення, яке буде актуальне ще десятки років.

Для отримання субвенції головам громад необхідно зібрати всю потрібну інформацію. Останній крок – подача попередньої заявки на сайті Мінцифри.

Усі деталі проєкту також зібрані на спеціальному сайті (bb.gov.ua).
Станом на 15 квітня, до програми долучились вже понад 650 громад, всього у заявках понад 4,2 тисячі сіл та 14,5 тисяч соцзакладів. Координаторами проєкту на місцевому рівні є представники обласних адміністрацій. До них громада може звернутись за інформацією та підтримкою.

Leave a Comment