Волинь Новини

Кібербезпека для АТОвців: у Луцьку триває курс з перепідготовки ветеранів

Луцьк – друге місто в Україні, де ветерани АТО/ООС можуть пройти перепідготовку та підвищити кваліфікацію за спеціальністю “Кібербезпека”, – розповіла координаторка проєкту Олена Івашко.

Нині на курсі 16 учасників бойових дій. Бійці проходять онлайн навчання на базі Волинського національного університету імені Лесі Українки, – передає Суспільне.

Навчаються учасники АТО за спеціальністю “Кібербезпека” за гроші бюджетної програми Міністерства у справах ветеранів України спільно з Міжнародним фондом соціальної адаптаціїрозповіла координаторка проєкту. Професійна підготовка триватиме три місяці. Упродовж цього періоду учасники АТО, а це півтисячі академічних годин, мають опанувати інформаційні технології, технічні засоби з охорони різних об’єктів.

Доволі затребувана спеціальність. Це може бути кіберполіція, в нас є учасники АТО військовослужбовці, які сьогодні працюють у військових частинах, прикордонній службі. Це навчання глибше, ніж інформаційні технології і реально знадобиться в їх роботі”, – каже Олена Івашко.

Кібербезпека для АТОвців: у Луцьку триває курс з перепідготовки ветеранів

Один з тих, хто бере участь у навчання учасник бойових дій. На війні його називали “Фізрук”. Два роки Юрій Надашкевич служив у батальйоні “Айдар”.

Повернувшись з передової, розповідає, працює інженером-технологом на одному із волинських підприємств. Каже: обрав спеціальність “Кібербезпека”, бо це йому подобається: “спочатку йде системи стеження, які датчики вони використовують. Починається усе з початкового рівня. Так само йдуть практичні завдання з телефона”.

Серед слухачів курсу також – керівник відділу в області Міністерства у справах ветеранів України Андрій Омельчук. Після закінчення пожежного училища, чоловік служив у пожежній охороні, а згодом здобув юридичну освіту. Каже: третина ветеранів досі непрацевлаштовані.

“Для ветеранів це є можливість влаштуватися на роботу. Така спеціальність – затребувана в бізнесі та й в інших структурах. Це дає можливість працевлаштуватися і в охоронну фірму, працювати системним адміністратором”, – розповідає Андрій Омельчук.

Кібербезпека для АТОвців: у Луцьку триває курс з перепідготовки ветеранів

Новий “пілотний” проєкт із професійної перепідготовки та соціальної адаптації учасників бойових дій нині крім Луцька, реалізується також в Дніпропетровській області. Координаторка проєкту на Волині розповіла: 29 червня в учасників АТО – випускний, вони отримають свідоцтво про підвищення кваліфікації за спеціальністю “Кібербезпека”.

 

Leave a Comment