Волинь Новини

Квартирна афера чи кохання: у місті на Волині жінка вийшла заміж за 84-річного чоловіка

Афери з нерухомістю є досить поширеним явищем. У судових справах можна знайти багато цікавих та навіть оригінальних схем привласнення чужого майна. Та чи не найбільш поширена – обдурити стареньку людину, аби та переписала житло на аферистів сама.

У таку ситуацію втрапила ковельчанка Світлана Карасьова. Вона звернулась до редакції видання «Інсайдер Медіа», аби надати більшого розголосу її справі і вивести шахраїв «на чисту воду».

Справа в тім, що Світлана Карасьова вже довгий час проживає за кордоном, а інших братів чи сестер, які могли б догледіти батьків – у неї немає.

Через проблеми з перетином кордону, через пандемією коронавірусу я навіть не мала змоги приїхати на похорон мами. Нас просто не пропускали. Тут, по сусідству від батьків, мешкає моя давня подруга Лілія, яку я часом просила навідувати моїх стареньких батьків. Знаєте, як буває, люди вже старенькі і часом треба була якась допомога. Лілія ніколи не відмовляла. А коли померла мама – саме вона допомагала з похоронами – розповідає Світлана Карасьова.

Лілія Белінська добре знала родину Ланців і ніколи не відмовляла. Більше того, коли померла Марія Калениківна – підтримувала дідуся і наглядала за ним.

Самі розумієте, дідусь вже старенький і має великі проблеми зі здоров’ям – у нього хвороба Паркінсона. Я ж прекрасно розумію, що йому важко. Тому часто приходила поміряти тиск чи принести ліки. Допомагала і по господарству. Часто Світлана просила зателефонувати через відеодзвінок, аби побачитись з татом і поспілкуватись «вживу» – розповідає Лілія Белінська.

Михайло Ланець

Однак на початку березня 2021 року ситуація змінилась. У дідуся, який все життя любив і прожив з однією жінкою, який досі оплакував її смерть… з’явилась молодиця. Жінка називала себе волонтеркою від соціальних служб.

Спочатку, коли я побачила цю жінку, Михайло Степанович сказав мені, що вже не так потребує моєї допомоги, адже соціальні служби дали йому волонтерку, яка буде йому у всьому допомагати. Однак вона почала з’являтись все частіше і частіше. Я теж живу поруч і впізнала цю жінку. Це – Тамара Поступайло. Вона сама не місцева, однак цього року почала підживати у тому ж будинку, де мешкає Михайло Ланець. Тамара потоваришувала з однією жіночкою, яка є інвалідом дитинства і відстає у розвитку. Вона не просто подружилась, а стала у неї жити – каже Лілія Белінська.

Тамара Поступайло

За словами жінки, Тамара Поступайло з кожним днем почала вести себе все агресивніше, по відношенню до неї. А коли зустрічалась безпосередньо у квартирі пана Михайла, то й взагалі почала ображати і виганяти.

Вона постійно кричала мені: «чого ти сюди ходиш?! Йому нічого не треба! Йди звідси!» І почала мене виганяти за двері його квартири. І це навіть було у той час, коли я саме прийшла, аби подзвонити доньці Михайла Степановича – Світлані, щоб вони поспілкувався з нею по відео – пригадує скандальний випадок пані Лілія.

Сусіди стали свідками тих подій і розповідають, що Михайло Ланець після появи цієї «волонтерки» дуже змінився. Маючи позитивну і привітну вдачу, став закритим і насупленим, перестав йти на контакт зі знайомими. Натомість сусіди по під’їзду почали чути гамір у квартирі одинокого дідуся. Між собою перешіптувались: «Можливо, на старості літ чоловік завів романтичні відносини з молодицею».

Почувши подібні плітки, Лілія Белінська спробувала поспілкуватись з дідусем на цю тему, однак тоді втрутилась Тамара Поступайло, яка жорстко відповіла, мовляв, «почекай, почекай, ми от скоро одружимось і ноги твоєї тут не буде». Тому жінка відразу зателефонувала подрузі за кордон і попросила терміново приїхати.

Я про це як почула, то ледь не посивіла. Батьку 84 роки. Він бідний ледь ходить. Яке одруження? Яка жінка? Яка любов? Він мою маму півроку тому поховав і ще не оплакав. Це точно якась афера. Я відразу подумала, що вона «поклала око» на квартиру – каже Світлана Карасьова.

Донька зібрала свої речі і терміново приїхала в Україну. Світлана прийняла вагоме рішення – повернутись у Ковель, аби ні на кого не перекладати свій обов’язок і догледіти рідного батька до смерті.

Я оце днями тільки повернулась у Ковель. Прийшла до батьківської квартири. В мене завжди є ключі з собою. Але виявилось, що у квартирі замінені замки. Я довго стукала і вже подумала про страшне… Це при тому, що тато сам замки не поміняв би, а Лілю я про це ніколи не просила. Хто і чому – мені вже стало зрозуміло. Тому я викликала поліцію. Разом з правоохоронцями ми відкрили квартиру і зайшли, однак батька я там не знайшла – розповідає Світлана.

Жінка каже, що постійно переказувала батькам гроші з-за кордону, аби вони мали якісь заощадження. Тато бережливо їх ховав у калитку та мав дві сховки. Інколи під час відеорозмов він показував доньці, скільки накопичив і де лежать гроші.

Я в той момент відразу згадала про це і почала шукати. В одній заначці він мав якісь свої кошти, які відкладав зі своєї пенсії. А ще понад 80 тисяч – це ті гроші, які я йому лишила на зберігання. Але ні тих, ні інших я не знайшла. Також я не змогла знайти в квартирі жодних документів – ні паспорта, ні пенсійного посвідчення, ні медичної картки – каже донька пенсіонера.

квартирантки

Щодо документів на квартиру, то Світлана стверджує, що іще в середині 90-х років, коли батьки приватизували житло, мама написала заповіт. У ньому чітко вказала – спадок отримає їхня єдина спільна донька Світлана. Ці документи у жінки є на руках. Разом із Лілею Белінською вони кинулись на пошуки Михайла. І таки знайшли… зачиненим у квартирі в сусідньому під’їзді. Саме у тій, яка належить жінці з інвалідністю, в якої оселилась Тамара Поступайло.

Leave a Comment