Новини

Відома лікарка розповіла, кому не варто вакцинуватися AstraZeneca

Як стало відомо, опубліковані два наукових дослідження, що встановлюють причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneca COVID-19 і важкими тромботичними ускладненнями.

Відома київська інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська пояснила, кому не варто вакцинуватися AstraZeneca. Про це вона написала у Facebook, передає Молодий Буковинець.

“Обидві статті доходять одного і того ж висновку – це незвичайні важкі явища, що супроводжуються тромбоцитопенією, викликані помилковими антитілами, спрямованими проти фактора 4 (антігепаріновий) тромбоцитів (PF4), який викликає їх масивну агрегацію, тромбоз і призводить до зниження кількості тромбоцитів в інших місцях, що призводить своєю чергою до до кровотечі. Отже, у пацієнтів може бути як важкий тромбоз, так і сильна кровотеча. Тромбоцитарний фактор 4 розташований на поверхні тромбоцитів, і, зв’язуючись з гепарином, призводить до утворення антитіл, що викликають їхню активацію, агрегацію і руйнування”, – пише лікарка.

Голубовська зазначила, що синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ДІП), яка діагностується і лікується аналогічно стану, що розвивається після вакцинації, – введенням внутрішньовенних імуноглобулінів (ВВІГ) і антикоагулянтів. Синдром, пов’язаний із вакциною, отримав назву індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії (VITT).

За словами лікарки, різні країни дали різні рекомендації щодо використання вакцини після того, як почали з’являтися повідомлення про цю важку реакцію.
Норвегія і Данія повністю призупинили використання вакцини, а багато інших європейських країн обмежили її використання особами старше 55 або 65 років, оскільки у літніх людей було менше випадків цього ускладнення.

Нині Велика Британія рекомендує використовувати альтернативну вакцину людям молодше 30 років.

“Ведуться дискусії про те, що помилкове антитіло виробляється на S-білок вірусу, оскільки частина його структури нагадує молекулу PF4. Поки дані свідчать про те, що це антитіло, яке реагує не перехресно. І це “фантастична новина для програми вакцинації, оскільки означає, що постраждали не всі вакцини”, – зазначає вона.

Крім того, як додає Голубовська, сьогодні FDA і CDC рекомендували призупинити використання вакцини Johnson & Johnson COVID-19 після повідомлень щодо тромбів у пацієнтів, які отримали щеплення (6,8 млн доз і шість зареєстрованих випадків тромбозу).

Що робити?

Передусім, за словами лікарки, треба розуміти, що, ймовірно, у цих же людей, у яких розвивається подібний стан, є підвищений ризик важкого перебігу COVID-19. З тими самими ускладненнями, але з більшою ймовірністю.

“Від вакцинації людей молодших 30 років необхідно утриматися. Також розробити рекомендації для населення, на що звертати увагу, якщо виникне зміна самопочуття після вакцинації, особливо болю в кінцівках, животі, головний біль, запаморочення тощо”,- зазначила вона.

Як і раніше, Голубовська переконана, що, тим більше в таких умовах, вакцинувати імунних осіб недоцільно. Щоб уникнути непотрібних, нічим невиправданих ризиків.

“Всі неімунні, які не хворіли, або люди, котрі давно перехворіли (понад шість місяців) без антитіл повинні бути вакциновані”, – підсумувала Голубовська.

Leave a Comment