Новини

Що необхідно знати про “китайську вакцину”?

В Україні 13 квітня розпочинається щеплення проти коронавірусу вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, МОЗ закінчило всі процеси перевірки, лабораторний контроль вакцини і відсьогодні розпочинається щеплення. Він також наголосив на безпечності вакцини CoronaVac. Партія вакцини проти COVID-19 CoronaVac у кількості 200 тисяч доз прибула в Україну увечері 25 березня. Вона безкоштовна і це перша партія контракту, заявили в МОЗ України. Суспільне зібрало головні факти про цей препарат.

Хто виробляє Coronavac

Вакцину CoronaVac розробили спільно одна з найбільших фармацевтичних компаній Китаю Sinovac, біомедичний дослідницький інститут Бутантан у Бразилії та індонезійська компанія Biofarma.

Sinovac Biotech, на потужностях якої виробляється вакцина — найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, яка була заснована у Пекіні у 2001 році, а нині виробляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцини на рік. Також Sinovac було розроблено і виведено на ринок вакцини проти гепатиту А, гепатиту А+В, вірусів грипу, зокрема пташиного і паротиту тощо.

Sinovac є акціонерною компанією, акції якої котируються на американській фондовій біржі. Також вакцини Sinovac схвалені у 34 країнах світу і перекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Як працює вакцина

Вакцина CoronaVac діє на основі методу інактивації, під час якого вірусні частки руйнують, запобігаючи їхньому розмноженню. При цьому білків пошкодженого віріона достатньо, щоб імунітет розпізнав їх, “увімкнув” імунну відповідь та “запам‘ятав” на майбутнє білок цього типу. Застосування невеликої кількості інактивованих вірусів не може нашкодити людині.

Які країни вже використовують CoronaVac

Наразі вакцина CoronaVac сертифікована до участі в глобальній ініціативі вакцинації COVAX, в межах якої китайський виробник зобов’язався надати 10 мільйонів доз препарату. Наразі КНР безплатно поставляє вакцину CoronaVac до 69 країн, що розвиваються, та продає ще 43 державам в межах комерційних закупівель.

Серед країн Європи сертифікували вакцину CoronaVac Угорщина та Сербія.

Яка ефективність вакцини

За умовами контракту, укладеного між МОЗ України та китайським виробником, ефективність вакцини має складати не менше 70%. Відповідно до українського законодавства, вакцина дозволена до сертифікації та застосування, якщо її ефективність є більшою за 50%.

Бразильський Інститут Бутантан, який проводив клінічні дослідження вакцини від SinoVac, заявив, що ефективність препарату становить 50,38%. Випробування охопили понад 13 тисяч добровольців. Вакцину СoronaVac також випробовували в Туреччині та Індонезії на значно меншій кількості добровольців. Туреччина заявила про рівень ефективності в 91,25%, Індонезія – 65%.

Що кажуть експерти

Як розповіла Суспільному лікарка-епідеміолог Анна Мовчан, вакцину від Sinovac Biotech вже використовують, зокрема, сам Китай та Арабські Емірати.

“Для нас досить оптимально те, що вона зберігається при температурі 2-8 градуси. Для України це надзвичайно великий плюс, бо якщо ми подивимося на інші вакцини, наприклад, з холодовим ланцюгом -70 градусів, для України це буде досить складно, не дивлячись на те, що заявляють, що ми готові. З цією вакциною буде простіше”, – розповіла Мовчан. На думку експертки, найбільшою проблемою препарату є невизначений остаточно рівень ефективності.

Кандидат медичних наук і голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій розповів, що навіть попередні дані про ефективність вакцини є достатніми для її застосування

“Ефективність усіх вакцин, окрім російської, де дослідження провалені, у протидії важким формам COVID-19, у середньому сягає 80-85%. Тож, якщо є можливість на 85% зменшити кількість смертей, госпіталізацій та важких випадків – питання поза дискусією. Я готовий вакцинуватися будь-якою вакциною, яка буде в Україні”, – зауважив Лапій.

Також імунолог пояснив, що страхи перед технологією виготовлення китайської вакцини є безпідставними.

“Інактивований вірус – це традиційна технологія виготовлення вакцин. З 10 вакцин, які зараз є у використанні, 5 виготовлені на основі технології інактивованого вірусу. Інші методики – векторні та РНК-вакцини – наразі ми вважаємо інноваційними та лише вчимося їх застосовувати”, – пояснив експерт.

Leave a Comment