Новини

Як не допускати відрахувань із пенсії: роз’яснення від ПФУ

Як стало відомо, щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і зайвих відрахувань, пенсіонерам треба уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають обов’язковому поверненню.

Про це інформують у Головному управлінні Пенсійного фонду Київщини, передає OBOZREVATEL.

Однією з основних причин виникнення переплат з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування.

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки і підвищення, наголошують у ПФУ.

Зокрема, якщо пенсіонер влаштовується на роботу, йому не передбачений перерахунок пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж.

Відповідно, якщо пенсіонер не повідомив про своє працевлаштування і пенсія йому була виплачена з урахуванням індексації, проведеної з вказаних підстав, з виплат примусово відрахують частину коштів.

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 грн. Однак у разі працевлаштування отримувача пенсії виплата зазначеної надбавки припиняється.

А якщо непрацюючий пенсіонер, який отримує пенсію за вислугою років, влаштовується на роботу за фахом, що дає право на призначення такого виду пенсії, то виплата йому повинна взагалі припинитися.

У Пенсійному фонді нагадують, що при призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляється про обов’язок в разі працевлаштування надати дані про це в органи ПФУ протягом 10 днів.

Якщо пенсіонер самостійно не повідомляє про такий факт, про нього все одно стане відомо, оскільки в Україні систематично здійснюється звірка даних із держреєстрами загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Leave a Comment