Важливо Волинь Новини

Два села на Волині – відрізані від світу, бо перевізник не хоче туди заїжджати. ВІДЕО

Вже майже два тижні мешканці Іванчиць та Озденіжу не покидають своїх домівок. Зовсім не через карантинні упередження. Села, що належать до Луцької громади – буквально відрізані від неї. Перевізник просто відмовився їздити цим маршрутом. І не стан доріг тому причина.

Чому мешканців відокремили – знають журналісти 12 каналу.

З 1-го квітня села Іванчиці та Озденіж – у транспортній блокаді. Єдиний тутешній перевізник навідріз відмовився їздити. Тож мешканці тепер і не покидають села.

У Іванчицях – сотня мешканців, здебільшого – пенсіонери. Із села вибираються зрідка. Решта їздять до Луцька на роботу. Часто власними автівками. Тож, нарікає перевізник, на такій кількості пасажирів не заробить. А на кепській дорозі ще й автобуса вб’є.

“Але при цьому ще ж, звичайно, і стан доріг велику роль грає. Тому що мало того що мало людей, так ще ж яма на ямі. Ще б’ється машина і можна зрозуміти, що водії несуть великі втрати”, – пояснює Марія Якубовська, староста сіл Іванчиці та Озденіж.

Урадити проблемі селян приїхали чиновники із Луцька. Кажуть, з дорогами лад наведуть.

“Є можливість їх прогрейдувати дорогу. Орієнтовно вартість одного грейдування з підшивкою одного метра квадратного буде коштувати від 200 до 400 гривень в залежності від необхідної кількості матеріалу. Я думаю, що таку роботу ми протягом квітня-травня місяця проведемо”, – обіцяє директор департаменту Микола Осіюк.

А от для мотивації перевізників заїздити і в малонаселені села знадобиться більше часу. Для цього міськраді треба переформатувати маршрути. Щоб і перевізникам вигідно, і пасажирам мобільно.

“Будем їх так зациклювати, щоб та частина проходила по місту, де він буде мати нормальну виручку. Ну і ця частина, де їздить мало людей, щоб вона була якась усереднина така, і маршрут в цілому був рентабельним”, – каже Юрій Безпятко, секретар Луцької міської ради.

Поки усі питання залагодять, Іванчиці двічі на день навідуватиме торчинська маршрутка.  А от мешканці села Озденіж змушені будуть ходити пішака.

Leave a Comment