Волинь Новини

Адвокат назвав абсурдним залучення до контролю оплати проїзду у Луцьку Укртрансбезпеки

Адвокат Олексій Чайка розкритикував залучення до контролю оплати проїзду електронним квитком у громадському транспорті Луцька працівників Державної служби України з безпеки на транспорті.

Це незаконно, заявив в ефірі ГІТу адвокат.

«Чому залучили Укртрансбезпеку? Тому що самі по собі працівники нашого комунального підприємства «Луцьке підприємство електротранспорту», крім як, контролювати проїзд без квитка у тролнйбусах, не можуть. Давайте будемо контролювати ще їх  силами і досвідом перевізників, які, по суті своїй, 80 відсотків маршрутки і автобуси – це підприємці. Але в них немає на це відповідних повноважень. Добре, давайте до цього залучимо Укртрансбезпеку, тому що вона наділена повноваженнями штрафувати», – каже Олексій Чайка.

Нагадаємо, Луцька міська рада у середу, 7 квітня, повідомила, що до контролю оплати проїзду електронним квитком у громадському транспорті в Луцьку долучилися працівники Державної служби України з безпеки на транспорті.

Адвокат пропонує звернутися до закону.

«Що контролює цей орган і за що може штрафувати? У перевізника є ліцензія. Він везе людей. Ліцензовано? Ліцензовано. Дозволи є? Є. О’кей, якщо порушуються карантинні обмеження, є стоячі люди – це одне питання, це вже безпека. Але якщо тут є питання фіскальної, податкової складової, вони не є ні податковими агентами, ні фіскальною службою», – каже пан Чайка.

Він іронізує:

«Тоді давайте залучимо ще сюди пожежників до перевізників. Може, там пожежна безпека порушена. Давайте ще залучимо працівників СБУ, поліції. Може, там потенційні карманники. А, може, там їздять ще агенти Кремля. Ну це абсурд. Давайте ще сюди комунальне підприємство, яке вивозить сміття. Може, там засмічено занадто, чи хтось кинув фантик – будемо його штрафувати. Але буде штрафувати Укртрансбезпека, тому що тільки вона має право штрафувати транспортне підприємство».

Адвокат вважає, що починати потрібно було з іншого.

«Ми не створили на кожній зупинці точки поповнення тих самих електронних квитків: або в телефоні, або в картковому вигляді. Ми не створили належної інфраструктури. В нас немає нормально законодавчо прописано органу місцевого самоврядування, який міг би це контролювати насправді. І тому все виглядає дуже банально і абсурдно. Навіть не всіру законно. Все робиться через одне місце», – вважає Олексій Чайка.

Leave a Comment