Важливо Волинь Новини

Конфлікт на Волині: жителі села стверджують, що у них забрали землю

Жителі села Буркачі стверджують, що у них цинічно забрали землю. Селяни випадково дізналися: городи, які вони обробляли по 20 років, дісталися немісцевим атовцям, а згодом вони опинилися в одних руках. Натомість селянам приватизувати ті ділянки не давали, оскільки це землі резервного фонду.

Більш детально – у матеріалі ТСН.19:30.

Пані Лідія показує землю, що в неї залишилося. Тут зазвичай садили городину. Все решта – картоплю, пшеницю, буряки – росло в полі за селом. Сусідка Галина – теж багатодітна і теж тепер без землі. Як виживати – не знає. Таких, як Галина та Лідія, чи не усе село. Кажуть: землі, які в них забрали, вони обробляли роками. Але узаконити їх районна рада не дозволяла.

Про те, що усі їхні ділянки, а це майже 90 гектарів, уже роздані бійцям – люди дізналися випадково. Обурюються – виділили їх немісцевим. А далі більше: за деякий час всі 45 ділянок перейшли в одні руки підприємиці. Усе по закону, запевняє пані Катерина і показує цілу папку документів. Каже: купити землю поблизу села, звідки родом її чоловік, запропонував знайомий. Каже: готова віддати людям землю, яку вони обробляли роками, але отримавши рівноцінні ділянки взамін.

Чи вдасться це зробити – у новоствореній громаді, куди відносяться тепер ці ділянки, не знають. Бо вільної землі поза межами села – практично немає. Подібні схеми, коли землі виділяють на підставних осіб, а потім скуповують за копійки – дуже поширені, каже керівник обласного геокадастру. На посаді він усього кілька місяців та підозрює, що ділянки жителям інших областей передали його попередники під впливом деяких посадовців.

Справу вже почала розслідувати прокуратура. Але подібні справи тягнуться роками – тож у селі особливих надій на це не покладають. Що робити – селяни не знають, торік багато хто з них поля засіяв. А нині на них вже планує господарювати нова власниця.

Leave a Comment