Новини

Оральні контрацептиви: імунолог назвав причину тромбозу після вакцинації від Covid-19 у жінок

Протягом останнього місяця з Європи та Британії надходили різноманітні сигнали щодо реакцій на вакцину AstraZeneca. Йшлося про загадкові тромбози. Уряди різних країн хаотично реагували на нові виклики, то забороняли щеплення, то відновлювали.

Які цікаві припущення роблять учені щодо причини тромбозу після вакцинації, йдеться 11 квітня в сюжеті ТСН.Тиждень.

Цього тижня Європейська спілка лікарських засобів опублікувала заяву: “EMA знаходить можливий зв’язок з дуже рідкісними випадками незвичних тромбів із низьким вмістом тромбоцитів. Наразі більшість повідомлених випадків мали місце у жінок віком до 60 років протягом 2 тижнів після вакцинації”.

І у цих жінок була одна особливість.

“Серед факторів ризику розвитку таких тромбозів у жіночої статі є оральні контрацептиви. Це фактор, який призводить до тромбозів”, — запевняє імунолог Федір Лапій.

Тобто, ці жінки приймали контрацептиви. І саме це поєднання можливо  спричинило тромбоз. Але поки дослідження тривають і робити будь-які висновки зарано. Доведеним фактом є й те, що тромбоз — одне із стандартних ускладнень самого коронавірусу. І тромб вбиває незалежно від вакцинації. Лікар наводить свіжий приклад, що стався в Україні.

“Мав пацієнта, який підтвердив намір вакцинуватися, він мав прийти в понеділок. Але він не прийшов в понеділок на вакцинацію, а від інсульту помер в середу”, — розповідає Лапій.

Задля справедливості, слід сказати що, зараз від усіх вакцини фіксують наслідки швидкого застосування. Ізраїль , який повністю зосередився на вакцині Pfizer, описує  побічні дії препарату. Ось лише кілька, які знає тамтешній лікар-реаніматолог Борис Бриль.

“234 скарги на болі в м’язах, 203 скарги на головний біль. 144 скарги на слабкість і втому, 32 скарги на нудоту, 23 скарги на висипання, 7 осіб повідомили про непритомність, 6 скарг на тимчасовий параліч лицьового нерва”, — говорить реаніматолог.

А на запитання, яку б вакцину вибрав сам, якби мав таку можливість, відповів так: “Тією вакциною, якою швидше б зміг вакцинуватися і отримати повний імунітет і захист від коронавірусу”.

А це гарантують усі вакцини.  Робити щеплення варто і тим, у кого є антитіла, кажуть лікарі.  Бо їх наявність не дає жодної гарантії, що ви не перехворієте вдруге і значно тяжче. Навіть одна доза вакцини суттєво зміцнить ваш імунітет.

Утім це не означає, що після щеплення ви не підхопите коронавірус.  Але перебіг хвороби буде значно легшим і ви стовідсотково не помрете від ускладнень.

Leave a Comment