Новини

Олія сутєво здорожчала і дорожчатиме далі: чому?

Ціна на олію суттєво зросла і чекати на її здешевлення найближчим часом не варто.

Про це говорили в програмі “Позиція” на 12 каналі. 

Оксана Ляшенко, професорка кафедри економіки, проректорка ЛНТУ, пояснила, що ціни на олію зросли під дією дуже багатоьох чинників.

“Це не тільки чинники внутрішного попиту чи внутрішнього виробництва, не тільки чинники кліматичні, а також ситуація на світовому ринку. Ми живемо в епоху нового світового суперциклу – це вже шостий за 100-річну історію. Глобальна економіка розвивається циклічно: період росту, піку, спаду, дна. Висота – це і є межа зростання цін. Зараз ми перебуваємо на етапі підйому. Це тільки початок і зростання буде й далі. Практика показує, що такі суперцикли мають тривалість від 5 до 15 років. Другий глобальний чинник – це поведінка великих країн. У випадку із соняшниковою олією тут є пряма вина Російської Федерації, яка ще пів року назад розпочала недоброчесну гру в експортній сфері. Спершу Росія наклала експортні квоти на вивіз олійних культур, сировини. Спричинила коливання цін. Також російський ринок підкинув зростання попиту, оскільки була посуха в попередній сезон. Вийшло так, що глобальний попит дуже швидко підскочив, а наш внутрішній виробник сировини для олії зорієнтувався на зовнішній ринок, почав нарощуватися експорт. Так і пішла та спіраль”, – пояснила вона.

Зі слів експертки, зараз виробники сировини притримують продукт з точки зору економічної вигоди.

Із Оксаною Ляшенко погоджується і заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин. Вона зепевнила: соняшника менше не сіяли в попередні роки. Експертка зазначила, що олія переважно пішла на експорт, відтак спаду цін до наступного урожаю чекати не варто.

Leave a Comment